Terve.fi

Poskiontelopunktio pelottaa!

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva
Julkaistu 14.6.2012

Kysymys:

Lääkärini on ehdottanut minulle pariin otteeseen poskiontelopunktioita, jota kuitenkin pelkään. Miten se tehdään? Voiko sen tehdä nukutuksessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Poskiontelopunktio on varsin hyvä hoitokeino pitkittyneissä tai hankalammissa tulehduksissa. Lisäksi se antaa nopeasti hyvän avun paineoireisiin. Punktio tehdään vastaanotolla. Aluksi punktiokohta puudutetaan pumpulitikulla tai puudutusvoiteella. Hyvän puudutuksen jälkeen viedään neula sieraimen kautta ohuen luuseinän läpi poskionteloon. Onton neulan kautta ontelo saadaan huuhdeltua ja märkäerite tulee ulos sieraimen kautta. Toimenpide on hyvän puudutuksen jälkeen käytännössä kivuton. Luun läpäisy neulalla aiheuttaa hetkellisesti kuultavan äänen. Toimenpide onnistuu osaavissa käsissä varsin sujuvasti eikä nukutusta tarvita. Lapsilla punktio tehdään yleensä nukutuksessa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.