Terve.fi

Pleuritis 1943

Pleuritis 1943

Esko Kurttila

keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Esko Kurttila

Kysymys:

Hei!
Tutkin enoni kuolinsyytä jatkosodan aikaan,4.10.1943 kuukauden ollut ilmeisesti sotasairaala 35:ssä ja tänään saamassani kuolintodistuksessa lukee:Pleuritis axs.1.dx.Pleuritis exs.1.sin 1400.Acc.Tub.miliaris 1450??

Keuhkopussin tulehdus ja jyvämäinen tuberkuloosiko?? ja jos suomennos oli sinnepäin niin mitä ne käytännössä tarkoittaa? Oliko siihen aikaan millaisia hoitokeinoja ko. tautiin?

Ystävällisin terv. Antti Leinonen

Näytä vastaus

Vastaus:

Teidän enollanne on ollut molemminpuoleinen keuhkopussin nesteily ja keuhkotuberkuloosi. Miliäärinen keuhkotuberkuloosi yleensä tarkoittaa sitä, että tuberkuloosi on levinnyt ympäri keuhkoja. Tämänkaltainen tautimuoto näkyy keuhkokuvassa siten, että keuhkoja verhoaa kauttaaltaan jyvämäiset rakenteet. Todennäköisesti tämä keuhkotuberkuloosi on myös aiheuttanut keuhkopussin nesteilyn. Nykyisin keuhkotuberkuloosia hoidetaan antibioottikombinaatioilla ja tavallisesti hoitoaika on 6 kk. Sota-aikana ei ollut käytössä nykyisenkaltaisia lääkkeitä.

Julkaistu: 21.1.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.