Terve.fi

Peräaukon ongelmat

Peräaukon ongelmat

Hannu Penttinen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Hei

Olen mies 45 v. Muuten terve mutta atooppinen ihottuma. Ei muita lääkkeitä kuin rasvat iholle.

Keväästä saakka (=ainakin 1/2-vuota) ollut peräaukkossa ongelmaa. Ulostaessa tai pyyhittäessä tulee lähes päivittäin verta ja joskus on niin kirvelevä tunne että pitää pelkällä suihkuvedellä pestä kun paperipyyhintä sattuu liikaa. Peräaukossa tuntuu repeämä tai maallikkona sanoisin että siitä suulta on repeytynyt joku “lihas” tms ja kun ulostaa niin ne (“repeytymät”) kääntyvät peräaukon ulkopuolelle ja menevät vasta painettaessa takaisin uomiinsa. Perusrasvaa sinne laitan joka kerta vc käynnin yhteydessä.

Keväällä olin ruokavaliolla usean kuukauden ajan ja vatsa oli pitkään hyvin kovalla ja ulostaminen oli vaikeaa tai erittäin vaikeaa. Oletan että tällöin olisi joku revennyt tms. ja siitä olisi vaiva tullut?

Eli mitäs tässä olisi syytä tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvauksestasi päätellen kyseessä voi olla peräpukamat, jotka ovat tulehtuneita laskimoverisuonia peräaukon kanavassa. Usein kovat ulosteet edesauttavat peräukon limakalvon repeilyä ja silloin laskimosuonet saattavat tulehtua ja muodostuu kuvaamasi vaiva. Toinen mahdollisuus on, että peräaukon kanavaan on muodostunut haavauma, jossa pesii tulehdus ja tämä on todella kipeä. Niin peräpukamissa kuin peräaukon haavaumassa ilmenee verenvuotoa ulostaessa ja peräaukkoa pyyhittäessä, mikä on myös erittäin kivuliasta samalla. Peseminen ja rasvaaminen aina ulostamisen jälkeen on hyväksi ja lievät kyseiset vaivat paranevat jopa itsestään tällä hoidolla. Koska vaivasi on jatkunut niinkin pitkään, on syytä mennä lääkäriin, joka tarkastaa tilanteen. Jos löytyy selkeät peräpukamat, voidaan ne nykyään kätevästi ns. ligeerata eli tietyllä laitteella pukaman ympärille kiristetään tiukka kuminauha, joka ikään kuin hirttää pullistavan laskimosuonen ja ylimääräinen suonen pätkä kuoleutuu ja tipahtaa pois. Jos taas on kyse haavaumasta, voidaan sitä yrittää hoitaa peräaukon sulkijalihaksien kireyttä höllentävillä voiteilla, jolloin lihasten verenkierto paranee ja tulehdus rauhoittuu ja haava paranee umpeen. Jos voiteilla ei saada tulosta aikaan kuukauden tai parin aikana tai oire uusii oltuaan hetken poissa, tehdään yleensä pieni leikkaus peräaukon kanavan lihasseinämään ja siten saadaan se kireyttä helpottumaan ja verenkierto paranemaan. Ruokavalion on syytä olla riittävästi kuituja sisältävä, ettei synny kovia ulosteita, jotka saattavat taas aiheuttaa liiallisella venytyksellä peräaukon limakalvoon vaurioita. Perusvoiteilla peräaukon ja sen kanavan rasvaaminen ulostamisen jälkeen on hyvää ehkäisyä limakalvojen vaurioitumiselle. Siis varaa aika yleislääkärille. Jos Et saa riittävää apua yleislääkäriltä, voit kääntyä suolistosairauksiin erikoistuneen sisätautilääkärin tai kirurgin puoleen. Yleislääkäri voi myös tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon, jos perusterveydenhuollossa vaivaasi ei saada paranemaan.

Julkaistu: 24.11.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.