Terve.fi

Onko ultraäänitutkimus luotettava?

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva

Kysymys:

Minulla flunssa menee heti poskionteloihin ja saa aikaan poskien paineentunnetta. Kuitenkin ultraäänitutkimuksien mukaan minulla ei olisi tulehdusta. Onko ultraäänitutkimus luotettava?

Näytä vastaus

Vastaus:

Poskionteloiden ulträänitutkimuksen tekeminen sekä röntgenkuvien tulkinta vaativat lääkäriltä asiaan perehtymistä ja harjaantumista. Tutkimusten mukaan molemmilla menetelmillä diagnoosin osuvuus on 85 % luokkaa eli varsin hyvä. Ultraäänitutkimus on yleensä varsin luotettava tilanteissa, joissa potilaalla ei ole eritettä tai runsasta limakalvoturvotusta poskiontelossa. Sinun tapauksessasi uskoisin varhaisten paineoireittesi johtuvan flunssan aiheuttaman limakalvoturvotuksen tuomasta poskiontelotiehyiden tukkeutumisesta. Pitäisin todennäköisenä, ettei sinulla välttämättä heti flunssan alkupäivinä ole varsinaista poskiontelotulehdusta – kuten ultraäänitutkimuskin osoittaa. Yleensä poskiontelotulehdus kehittyy vasta noin viikon flunssajakson jälkeen.

Julkaistu: 14.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.