Terve.fi

nuha,lima

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva
Julkaistu: 18.11.2010

Kysymys:

Hei! Minulla on aika useasti poskiontelontulehdus. nyt on taas limaa tosi paljon ja varsinkin kun käyn nukkumaan niin kurkkuun alkaa tiputteleen ja se kutittaa kurkkua. yö menee juoden jotain ettei tarvitsisi yskiä. onko jotain lääkettä mikä kuivattaisi nuhan ettei se menis taas tulehdukseksi. muutenkin minulla on ollut monta vuotta niin kun syön jotain niin minulle kertyy limaa tosi paljon kurkkuun ja pitää ainakin tunti rykiä sen jälkeen. se on tosi rasittavaa! mikähän sen aiheuttaa ja mitä sille voisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruokailuihin liittyvä nuha ja limaisuus on usein vasomotorista nuhaa. Tässä nenä reagoi erilaisiin fysikaalisiin tai kemiallisiin muutoksiin aiheuttaen nenän tukkoisuutta ja limaisuutta. Yleisimpiä provosoivia tekijöitä ovat lämpötilan vaihdokset, voimakkaat hajut ja mausteisen ruoan syöminen. Vasomotoriseen nuhaan useat potilaat saavat avun ipratropiumbromidia sisältävällä nenäsuihkeella. Osa potilaista saa avun myös nenään annosteltavasta kortisonista, joko suihke- tai tippamuotoisena. Kyseiset lääkkeet ovat reseptivalmisteita, joten neuvoisin kääntymään asiassa lääkärin puoleen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.