Terve.fi

Niveltulehdus

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 28.2.2008

Kysymys:

Olen 29 vuotias nainen, pituus 158, paino 60kg. Ammatiltani tarjoilija, harrastan runsaasti liikuntaa. Niveloireet alkaneet noin 5 vuotta sitten sormista. Aina flunssan yhteydessä sormien turvotusta, punoitusta ja nivelkipua, sormien ihon paksuuntumista, jonka jälkeen ihon lähtöä. Sormet eivät kestä lämmintä. Viime kesänä flunssan jälkeen kipu ja turvotus levisi myös nilkkoihin. Silloin tutkittiin verenkuva ja reumafaktorit, tulehdusarvot olivat kohollaan. Lääkitykseksi kuuriluontoisesti reumalääke(en muista nimeä). Noin kuukausi sitten jälleen flunssan jälkeen nivelten turvotusta, punoitusta ja kipua, nyt sormien lisäksi nilkoissa, varpaissa, ranteissa, kyynerpäissä. Työterveyslääkärin lähetteellä erikoislääkärille. Verenkuva otettu; lasko 13, CRP 24, HLA-B27 positiivinen, muuten verenkuva normaali. Lääkkeeksi Oxiklorin 300mg ja särkyyn Napromex 500 mg. Kolme viikkoa sairaslomaa. Kontrollikäynnillä erikoislääkäri epäili reaktiivisia niveltulehduksia ja lääkekuuria jatketaan noin kolme kuukautta, jonka jälkeen uudet verikokeet lasko ja CRP. Ja toivomme parasta. Lääkkeet eivät ainakaan vielä kahden viikon käytön jälkeen sovi; artyneisyyttä, itkeskelyä ja maha sekaisin. Töihin palaan nyt ja toivotaan, että paikat kestävät. Eikö ole mitään muuta tehtävissä ja onko sama juttu edessä aina flunssan yhteydessä niin kuin nyt jo viisi vuotta on tapahtunut? Ja oireet pahenevat kerta kerran jälkeen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireet sopivat hyvin reaktiiviseen artriittiin eli Reiterin tautiin. Se on steriili niveltulehdus, joka on syntynyt muualla elimistössä olleen infektion laukaisemana. Sen ennuste on yleensä hyvä. Suurin osa sairastuneista toipuu oireettomiksi n. kolmen kuukauden kuluessa. Sairaus saattaa kuitenkin puhjeta uudelleen infektion tai tuntemattomien tekijöiden vaikutuksesta. Seurantatutkimuksissa 15-70 prosentilla potilaista tauti osoittaa kroonistumisen merkkejä. HLA-B27 -positiivisilla potilailla kroonistumisen riski on suurempi. Niissäkin tapauksissa, joissa sairaus uusiutuu tai kroonistuu, se vain aniharvoin johtaa niveliä vaikeasti vammauttavaan tautiin päinvastoin kuin nivelreuma. Paitsi tulehduskipulääkkeitä voidaan hoidossa käyttää muitakin lääkkeitä. Varsinkin HLA-B27 -positiivisilla henkilöillä on aihetta harkita pitkäkestoista antibioottihoitoa. Antireumaattisista lääkkeistä voidaan oksikloriinin lisäksi harkita sulfasalatsiinia, metotreksaattia ja biologisia lääkkeitä (infliksimabi). Kaiken kaikkiaan ennusteesi taudin rauhoittumisen suhteen on parempi kuin nyt tunnut ajattelevan: nivelreaktio ei välttämättä liity jokaiseen infektioon. Käyttämättömiä hoitokeinoja on jäljellä, jos uusitumistaipumusta tuntuu olevan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.