Terve.fi

Nivelkipuja ja muita oireita

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 25.8.2008

Kysymys:

Olen 32-vuotias nainen (170cm/49kg). Minulla on parin viikon ajan ollut seuraavia oireita: nivelkipuja, iltalämpöä (max 37,2), kutinaa ja kuumotusta jalkaterissä, nilkoissa ja kämmenissä, suurentuneita imusolmukkeita (kaulassa ja korvan takana), väsymystä, uupumusta ja ruokahaluttomuutta. Työterveydessä otettiin verenkuva ja kaikki oli ok. Lääkärin mukaan kyse on virusinfektion jälkitilasta (oireet alkoivat nivelkivuilla ja 37,5 C kuumeella). Nivelkivut on voimakkaimmat polvissa, esim. kyykystä ylös nouseminen ei onnistu ilman tukea ja portaissa kävely sattuu. Kipuja tuntuu myös nilkoissa, varpaissa, sormissa, ranteissa, kyynärnivelissä ja lonkissa. Kipuilun lisäksi jäsenet tuntuvat myös tavallista voimattomimmilta. Kutinaan jalkaterissä ja kämmenissä ei liity minkäänlaista ihottumaa. Ihoa vain kuumottaa ja kutisee. Olen käyttänyt hydrokortison voidetta, mutta siitä ei ole ollut apua. Oireet ovat niin sekalainen yhdistelmä, että tulee jo hieman luulotautinen olo. Aiemmin minulla ei ole ollut vastaavaa “oireyhdistelmää”, minkä vuoksi tuntuukin vahvasti siltä, että kaikki ei ole kohdallaan. Nykyisenä lääkityksenä minulla on Meliane-ehkäisypillerit ja Sepram 40mg masennus- ja jännitysoireisiin. Molemmat lääkkeet ovat olleet käytössä useamman vuoden ja ovat sopineet minulle hyvin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähinnä tulee mieleen reaktiivinen artriitti eli moniniveltulehdus jonkin infektion jälkeen. Tavallisesti kyseeseen tulee tulehduksenjälkeinen nivelreaktio 2-3vk sairastetun nielu- suolisto- tai virtsatie-genitaalialueen tulehduksen jälkeen. Myös virustulehdus saattaa tuoda mukanaan tällaisen reaktion. Se voi olla nivelissä hyvinkin voimakas (turvotus, kuumotus,arkuus) ja siihen voi liittyä iho- ja limakalvo- tai silmäoireita. Iho-oireet eivät kylläkään tavallisesti ilmene pelkkänä kutinana ja kuumotuksena. Jos niveloireet jatkuvat kiusallisina vielä ensi viikolla, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Tällaisessa tapauksessa voi mennä ilman lähetettäkin päivystyspoliklinikalle. Sarkoidoosin mahdollisuuskin on pidettävä mielessä, joskin se on paljon epätodennäköisempi. Voi olla mahdollista myös, että kyseessä on itsestään ohimenevä virusinfektion jälkitilan oireisto. Oireiden voimakkuudesta lähinnä riippuu jatkotutkimusten tarve. Liian kauan ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä reaktiivinen artriitti voi joskus kroonistua ja vaatia tehokasta hoitoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.