Terve.fi

Niskasta johtuva huimaus

D.C. (Doctor of Chiropractic), BSc (Hons), liikunnanohjaaja

Jani Mikkonen
Julkaistu: 18.5.2012

Kysymys:

Vuonna 2009 keväällä sain huimauskohtauksen kesken lounastunnin, johon liittyi hikoilua,pulssi kiihtyi ja jalat eivät pitäneet päällään. sydänfilmi,pään tt-kuvat ok.Sen jälkeen pelkkää huimausta noin vuosi, jonka jälkeen tulivat päänsäryt, johon eivät lääkkeet auttaneet.Työterveyshuollossa diagnoosi krooninen migreeni, mikään migreenilääkitys ei kumminkaan auttanut.vuonna 2011 tammikuussa diagnoosi työuupumus. Olin kymmenen kuukautta töistä pois, jolloin psykiatri totesi ettei kyse ole työn aihettama stressi koska oireet vaan jatkuivat.Marraskuun lopulla 2011 asiaa miettiessäni huomasin että huimaus/pyörryttävä olo alkaa aina kun käännän pään alaspäin. Esim. ruokaillessa. aloin kontrolloimaan pään asentoa, vedän päätä hiukan taaksepäin ja pyrin pitämään sen pystyssä mahdollisuuksien mukaan, jolloin sain päänsäryn kokonaan pois. Kävin omalääkärillä, joka sanoi että aivan selvä niskasta johtuva huimaus. Kävin 10 kertaa fysioterapissa niskan venytyksessä ja hieronnassa. ei apua huimaukseen. 16.4.2012 otettiin magneettikuva niskasta jonka yhteenveto on: Vähäistä okahaarakkeiden välisten ligamenttien ödeemaa. Vahvimmat luisen juuriaukon kaventumat oikealle 5-6 välissä, vasemmalle 6-7 välissä. Ortopedi sanoi ettei huimaus johdu näistä ja yksi fysioterapeutti totesi saman. Toinen fysioterapeutti sanoi että huimaus johtuu juuri tästä juuriaukon ahtaumasta. Vielä aikaisemmat tutkimukset: Pään tietokone- ja magneettikuvassa normaalit löydökset. Likvor näyte ok,kaula- ja nikamavaltimoiden ultra ok. sydämmen ultra ja sydänfilmit ok. Verikokeet ok. Historiaa: 2001 olin rajussa kolarissa, jossa rekka-auto tuli takaa automme perään, mutta ei kumminkaan niskakipuja heti sen jälkeen. Eli tämän hetkiset oireet kämmenten selässä pientä pistelyä toisinaan. Todella voimakas huimaus/pyörryttävä olo, jos kääntää päätä alaspäin tai niskalihakset menee jumiin, jolloin huimaus on jatkuvaa. Kysymys: Kun niskasta ei löytynyt muuta vikaa,voiko hermojuuriaukon ahtauma aiheuttaa tämän huimauksen ja mikä olisi hoitokeino?
Näytä vastaus

Vastaus:

Todennäköisesti hermojuurikanavien ahtaumat väleissä C5-6 ja C6-7 eivät aiheuta ainakaan suoraan huimausta. Tosin välillisesti se voi yhdessä aikaisemman liikenneonnettomuuden kanssa altistaa yläniskan toiminnalliselle vaivalle. Niskaperäinen huimaus johtuu tavallisesti yläniskan nivelten ja lihaksien jännitystilasta, jossa alueen käsillä tehtävä hoidon pitäsi alkaa helpottaa oireita ensimmäisien kolmen hoidon aikana.
Suosittelisin seuraavaksi menemäään käsillä tehtävän hoidon ammattilaiselle kuten esimerkiksi kiropraktikolle, joka voi kartoittaa tilanteen paremmin ja kertoa oman mielipiteensä hoitoennusteesta.
Jani Mikkonen D.C., B.Sc (Hons) kiropraktikko

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.