Terve.fi

Nilkkakivut

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 6.8.2009

Kysymys:

10-v tytöllämme ollut kesäkuun alusta lähtien kipua molemmissa nilkoissa. Kipu näyttäisi lisääntyvän ja välillä olevan melko voimakastakin. Kipugeeli ja burana helpottaa jonkin verran. Kipu alkaa usein aamusta ja helpottaa välillä ja taas jatkuu. Rasitus pahentaa. Nilkoissa ei turvotusta. Lapselta otettiin pvk,la, reumafaktori ja tuma vasta-aineet, jotka kunnossa. Tytöllä on lattajalat. Voiko tilannetta seurata kuinka pitkään, jos kipu vaan jatkuu? Tyttö pelkää kuinka pärjää liikuntatunneilla. Täytyisikö jotain muuta sulkea pois vai onkohan kyseessä kasvukivut?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvaamasi kipu ei sovi kasvukivuiksi (aamulla, rasituksessa). Tärkein todettava/poissuljettava sairaus aamuun painottuvien molemminpuoleisten nivelkipujen yhteydessä on niveltulehdus. Mikäli lapsella ei ole lääkärintutkimuksessa todettavissa nivelturvotusta, nivelen liikkeet ovat normaalit ja tulehdusarvot sekä verenkuva ovat normaalit, niveltulehdus on hyvin epätodennäköinen. On mahdollista, että kipuilu liittyy jalan rakennepoikkeavuuteen. Tämä on yleensä todettavissa lääkärin tai fysioterapeutin tarkastuksessa. Jos kipu haittaa osallistumista liikuntatunneille, sitä on syytä selvitellä tarkemmin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.