Terve.fi

Milloin lääkäriin? - 23785

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva

Kysymys:

Minulla on ollut nuhaa noin kuukauden, ilman muita flunssanoireita. Nyt kipua oikealla poskipäässä ja myös otsalla ja ohimolla. Nenän tukkoisuutta. Luin, että sinuiitit parevat usein itsestään. Mistä tiedän, milloin sitten on lähdettävä lääkäriin? Olen kuumeeton. Haluaisin välttää turhia ab-kuureja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleensä ottaen poskiontelotulehdus tulee pitkittyneen nuhan jälkitautina. Eli nuhan ja nenäntukkoisuuden kestettyä reilun viikon voi poskionteloihin kertyä märkäeritettä, joka aiheuttaa kipuoireen. Mutta samanlaista painekipua poski- ja otsaonteloiden aluella voi ilmetä myös nuhan aikana limakalvoturvotuksen aiheuttaman sivuonteloiden ilmastointiongelman seurauksena.

Mielestäni voisit kokeilla lyhyenä viikon kuurina nenän limakalvoja supistavia ilman reseptiä saatavia nenäsuikeita (esim. Nasolin). Mikäli oireet jatkuvat näistä huolimatta, kannataisi tilanne tarkastaa lääkärin toimesta. Toisaalta nuhaoireesi ovat kestäneet jo kuukauden, joten toinen vaihtoehto on varata aika lääkärille ja varmistaa nenän ja poskionteloiden tilanne saman tien. Jos nenän sivuonteloissasi ei nähdä eritetttä, ei antibioottia tarvita.

Julkaistu: 17.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.