Terve.fi

Miksi palelee ja värisee?

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

45v nainen, normaalipainon ylärajoilla, ns. perusterve. Säännöllistä lääkitystä ei ole.

Ihmetyttää ja huolestuttaa ajoittain esiintyvä paleleminen ja jonkinlainen sisäinen värinä, vaikka olisi paljon päällä sisätiloissa. Se saattaa tuntua koko kehossa, mutta varsinkin makuuasennossa tuntuu toisinaan, kuin jaloista pakenisi veri ja jalat kylmenisivät. Ne ovatkin silloin kylmät, vaikka olisi monet villasukat ja huovat päällä. Tämä tunne saattaa tulla esim. sängyllä maatessa lyhyen ajan sisällä useaan kertaan, jotenkin jaksollisesti. Pulssi kehräsluun alapuolella sisäsyrjällä tuntuu normaalilta, vaikka jalat olisivat jääkylmät. Tätä on ajoittain, joskus useampana päivänä kuukaudessa, joskus harvemmin. Viime aikoina on tuntunut myös jatkuvampaa värinää jaloissa, vaikka ei olisi kylmäntunnetta. Joskus värinää on tuntunut myös rintakehän alueella. Joskus saattaa vähän särkeä jotain kohtaa jalassa.

Viimeksi otetut kilpirauhasarvot olivat normaaleissa rajoissa. EKG on ollut normaali. Sokeri normaalien rajojen ylärajoilla (raskausajan diabetes joitain vuosia sitten). Suvussa voimakas rasite sydän- ja verisuonitaudeista sekä myös diabeteksestä.

Liittyykö tämä verenkierron häiriöihin tai sydämeen? Kuinka verenkiertoa tutkitaan? Onko sydämen vajaatoiminta poissuljettua? Näkyykö kaikki tarpeellinen tavallisesta EKG:stä? Entä joku hivenaineen puutos? Kalsium? Turvotusta on ollut jonkin verran, nilkoissa, sormissa ja joskus luomissa aamulla. Iho on kuiva. Limaa välillä kurkussa. Umpisuoli leikattiin vuosia sitten, jolloin todettiin vatsaontelossa olleen nestettä. Onko se tavallista? Sydän alkaa helposti hakata rasituksessa ja korvat saattavat mennä lukkoon.

Näytä vastaus

Vastaus:

Palelu oireena voi liittyä kilpirauhasen vajaatoimintaan tai,normaalissa ympäristön lämmössä,pintaverenkierron heikentymiseen eli pintaverisuonten supistumiseen. Kun kilpirauhastoiminta on todettu normaaliksi, jää jälkimmäinen syy jäljelle. Pintaverenkiertoa, pienten valtimoiden supistumista voi aiheuttaa tupakoiminen. Se voi liittyä myös tahdosta riippumattoman hermoston osan, sympaattisen hermoston häiriöön. Beetasalpaajalääkkeet voivat aiheuttaa pintaverenkierron häiriöitä. Sydämen toiminnanvajauksesta ei ole kyse. Kun EKG on normaali, ei lisäsydäntutkimuksia tarvita. Psyykkiset tekijät voivat osaltaan olla oireen takana. Ahdistustilaan voi liittyä pintaverenkierron hetkellisiä muutoksia. Kun oire paikallistuu jalkoihin ja jos lisäksi tuntuu jalkojen liikuttelun tarvetta, voi kyseessä olla ns. levottomien jalkojen oireyhtymä. Siihen voi kokeilla Sifrol-lääkettä.Sinänsä oireesta ei kannata olla huolissaan. Mistään vakavasta asiasta ei varmaan ole kyse. Parasta lisätä vaatetusta, kun paleltaa.

Julkaistu: 11.1.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.