Terve.fi

mikä minulla on?

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu 23.4.2010

Kysymys:

Olen melkein 16 vuotias tyttö ja minulla on ollut jo pitkään kainalossani pienehkö patti. Välillä se tuntuu kun koittaa etsiä ja välillä sitä ei löydä ollenkaan. Se on myös kipeä välillä. Minulla on myös välillä rinnassa sellainen todella pistävä kipu mikä sattuu sekä myös välillä hengittäminen sattuu… Mistä tämä voi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kainalossa oleva patti on todennäköisemmin joko pieni rasvapatti tai imusolmuke. Kainaloissa voi tuntua pieniä imusolmukkeita, joidenka koko voi vaihdella esim. hengitystieinfektioihin liittyen. Jos pahkura on halkaisijaltaan yli 1 cm niin sitä kannattaisi käydä näyttämässä esim. terveyskeskuslääkärille. Pienet pahkurat ovat lähes aina harmittomia. Satunnaisesti tuleva rintakehän kipu syvään hengittäessä liittyy tavallisesti kylkiluuvälilihasten toimintaan ja se on tympeää mutta harmitonta. Mikäli siihen liittyy hengityksen vinkumista, niin taustalla voi olla myös astmaa. Tavallisimman astma oireilee pakkasilmassa ja fyysisessä rasituksessa. tavallisimmat oireet ovat hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen. terveisin Asla Kerola

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.