Terve.fi

Miehen tupakointi ja keskenmeno

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu: 27.5.2011

Kysymys:

Moi
Olen lukenut tutkimuksista joissa on epäilty että miehen tupakointi voi vaurioittaa siittiöitä siten että keskenmenon riski kasvaa. Ottamatta kantaa sen todenperäisyyteen, pystytkö vastaamaan näihin:
1. Miten paljon saa polttaa ilman että siittiöt imevät haitallisia aineita? Poltan puolisen askia – askin kerrallaan parin viikon välein kun käyn istumassa iltaa kavereiden kanssa. Normaalisti en polta lainkaan.
2. Miten nopeasti siittiöt imevät kemikaalit ja puhdistuvat niistä? Jos poltan vaikka tänään ja masturboin siittiöt pois huomisaamuna, voinko jo huomeniltana luovuttaa satsin puhtaita siemeniä? Vai miten tiheään ne vaihtuvat?
Näytä vastaus

Vastaus:

1. Turvallista savukkeiden määrää ei ole, ihmiset ovat erilailla herkkiä kaikille myrkyille mitä savukkeissa on. Runsas tupakointi on yhdistetty siittiöiden DNA-fragmentaatioon, eli siittiöt ovat huonoja ja niiden hedelmöityskyky on heikentynyt. Mutta tupakointia ei voi pitää ehkäisykeinona. 2. Siittiöiden kypsyminen vie aikaa reilun 3 kuukautta, eli kaikki mitä tapahtuu edeltävän 3 kuukauden aikana vaikuttaa niiden laatuun.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.