Terve.fi

Menieriä vai jotain muuta?

audionomi

Esa Kantola
Julkaistu: 27.10.2011

Kysymys:

Olen 36 vuotias kolmen pienen lapsen äiti. Vuonna 2010 syyskuussa sain ensimmäisen erikoisen kohtauksen, jota todella säikähdin kovasti. Ennen kohtausta oikea korvani oli tukkoisen oloinen ja kuulo heikkeni rajusti. Eräänä aamuna istuin pienen lapseni kanssa lattialla kun yhtäkkiä maailma rupesi pyörimään silmissä, ja huimaus oli aivan valtavaa, kuin vajoaisin lattiasta läpi. Seuraavana alkoi puutumaan toinen puoli kasvoista ja vartalon toine puoli tuntui erikoiselta. Könttäsin vessaan jossa alkoi voimakas oksentaminen. Kohtaus oli ohi noin 30 min. Toisen kohtauksen sain 3pv kuluttua. Kohtaus oli yhtä pelottava/samanlainen kuin ensinmäinen, pään heiluttaminen/pyörittäminen sai oksentamisen alkamaan vauhdikkaammin, jonka jälkeen olo tasoittui, joskin kohtauksen jälkeen nukuin 3h eli olin todella väsynyt. Kävin korvalääkärillä, joka epäili Menierin tautia ja lähetti minut pään MRI kuvaan ja kuulokäyrään. Oikean korvan kuulo oli alentunut 20% ja MRI oli normaali. Korvani tuntui täyteläiseltä kuin sinne olisi työnnetty pullo jonka voisi vetäistä sieltä pois. Sain Diurex lääkityksen. Nyt en syö Diurex lääkettä lainkaan, koska imetän pientä lastani. Kohtaukset ovat olleet nyt poissa eli sain vain 2 kohtausta. Oikea korvani humisee/tinnittää/vinkuu aika ajoin useita viikkoja putkeen ja on täyteläisen tuntuinen ja samalla saatan tuntea muutamana yönä peräkkäin huimaavaa tunnetta, kuin sänky kaatuisi pääni alta lattiaan. Korvan soiminen muistuttaa puhelinlankojen huminaa ja on todella häiritsevää, sillä en saa selvää lasteni puheesta kuin tarkasti kuunnellen ja pyytäen heitä toistamaan sanomansa. Iloisella asenteella asiaan suhtaudun, joskin kohtaukset pelottavat, koska olen paljon lasteni kanssa yksin, mieheni tehdessä reissutyötä. Voisko olla kyse muusta kuin Menierin taudista? Uuteen kuulokäyrään olen menossa piakkoin, olisiko joitain muita tutkimuksia joilla voisi sulkea pois muita sairauksia, koska pienten lasten äitinä itseäni huolettaa, voiko kyseessä olla joku vakavampi sairaus, joka jää Menier tyyppisten oireiden varjoon? Iso kiitos vastauksestasi.
Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksenne koskee lähinnä Menieren tautia, ja menee osittain sivuun tästä tinnitus-teemasta. Mutta koska Menieren tautiin kuuluu usein myös tinnitus niin koetan vastata tietojeni mukaan. Oireenne kyllä sopivat sinänsä hyvin Menieren tautiin. Tietysti on sanottava, että huimaus voi olla oire muustakin sairaudesta. Menieren tautia ei diagnosoida yleensä suoraan, vaan oireilua seurataan joskus pitkänkin aikaa. Kysyitte onko olemassa muita tutkimuksia, joilla voitaisiin sulkea pois muita sairauksia kuin Menieren tautia. Viestistänne ei käy ilmi mitä tutkimuksia Teille on jo tehty. Eräs tutkimus, joka voidaan tehdä (ellei ole jo tehty), varsinkin jos oirekuva ei kaikilta osin sovi Menieren tautiin, tai sitten halutaan jostain muusta syystä saada lisäselvitystä, on VNG (vanhemmalta nimeltään ENG) eli videonystagmography. Tässä tutkimuksessa voi olla vaihtelevasti erilaisia osia, mutta olennaisinta siinä ovat ns. kaloriset kokeet. Kalorisissa kokeissa potilaan korvaan laitetaan vuorotellen lämmintä ja viileää vettä – tai ilmaa (esim. 30⁰C ja 44⁰C). Tämä lämpötilan muutos, kun vettä/ilmaa laitetaan kerrallaan vain toiseen korvaan, aiheuttaa tavallisesti ohimenevää kiertohuimauksen tunnetta. Potilaan ollessa pimeässä alkaa huimauksen aikana silmissä tapahtua ns. värve-liikettä katseen hakiessa kiintopistettä. Nämä silmien liikkeet toimivat informaationa korvalääkärille. Tutkimuksella pyritään ensisijaisesti erottelemaan toisistaan Menieren tauti ja kuulohermon tulehdus. Tulokset vaihtelevat riippuen mm. Menieren taudin sen hetkisestä oiretilanteesta. Kerroitte, että korvalääkärinne epäilee Menieren tautia. VNG-tutkimus ei ole välttämätön. Ja voi olla että korvalääkärinne epäily Menierestä on hyvinkin vahva. Voitte mielestäni olla luottavaisella mielellä korvalääkärinne päättäessä mitä tutkimuksia nimenomaan teidän tapauksessanne tarvitsee tehdä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.