Terve.fi

Lisääkö suurentunut eturauhanen myös riskiä saada eturauhasyöpä?

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu 22.3.2011

Kysymys:

Minulla on todettu suurentunut eturauhanen noin 5 vuotta sitten 68-vuotiaana. Lääkityksellä oireet ovat olleet hyvin vähäisiä. Lehtitietojen mukaan Suomen yleisin syöpä on tällä hetkellä eturauhassyöpä ja minua on jäänyt mietityttämään, että lisääkö suurentunut eturauhanen eturauhassyövän riskiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykytiedon mukaan eturauhasen liikakasvu ei lisää eturauhassyövän riskiä. Kokonaisuutena muutenkin eturauhassyövän aiheuttajat ovat epäselviä. Tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan mitään selviä syitä syövälle. Tutkimuksissa on osoitettu, että ympäristötekijöillä on suurempi merkitys eturauhassyövän puhkeamiseen, kuin perinnöllisillä tekijöillä. Tunnettuja vaaratekijöitä ovat tupakointi, lihavuus ja runsas rasvan saanti.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.