Terve.fi

Liian varhainen murrosikä?

Liian varhainen murrosikä?

Risto Lappi

Lääketieteen lisensiaatti

Risto Lappi

Kysymys:

Hei
Olen huolestunut 8 vuotiaan, 1.lk, tyttäreni varhaisista murrosiän merkeistä. Tyttäreni on n.140 cm pitkä ja n.32 kg painava. Hän on ollut ihannepainossa koko ikänsä, ehkä pari cm keskimääräistä ikäistään pitempi. Viimeisen 1/2 vuoden sisällä hänelle on ilmestynyt häpykarvoitusta ja karvoitusta kainaloihin. Olen havainnut myös hienhajua, varsinkin urheilun yhteydessä. Itselläni kuukautiset alkoivat ennen kuin täytin 11 vuotta. Onko varhaisella murrosiällä vaikutusta tyttäreni kehitykseen? Tarvitaanko tutkimuksia? Onko näin varhainen kehittyminen normaalia? Hoidetaanko tällaisia tapauksia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä antamanne tiedot ovat niukat. Viitteet varhaisesta murrosiän alusta on. Äidin varhainen kuutaisten alkaminen vaikuttaa ja pituus on n 110% kanavalla.
Tarvitaan tarkka kasvukäyrä kasvupyrähdyksen arvioimiseen ja murrosiän kehitysvaiheiden (rinnat,karvoitus) arviointi.
Suositellaan, että tytöt joilla on merkkejä murrosiän alkamisesta enen 9 v ikää, tulle ohjata lisätutkimuksiin. Ei pidä tutkimuksia viivyttää, koska jos hoitotoimia tarvitaan, nen tulee tehdä ajoissa. Siis lähete keskussairaalan lastenyksikköön tai lasten endokrinolgin puheille.
Vastasin toisen kerran koska en ollut varma lähtikö ensimmäinen vastaukseni julkaistavaksi

Julkaistu: 5.5.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.