Terve.fi

Kynsisieni - 25455

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall
Julkaistu 5.9.2009

Kysymys:

Pari kuukautta sitten oikean käden peukalooni ilmestyi kynsisienen ensimmäiset oireet. Nyt kynsi on irronnut jo puoleen väliin ja lisäksi parissa muussa kynnessä on jo juovia. Kävin heti ensi oireiden ilmennyttyä lääkärissä, mutta en saanut lääkekuuria, koska imetän. Olen käyttänyt paikallishoitona kynää, jonka löysin apteekista. Se ei ole juuri tehonnut. Olen huolestunut ongelmasta, pelkään menettäväni kaikki kynnet ja lisäksi minua huolettaa se että sieni tarttuu vauvaan tai muihin ihmisiin. Onko mitään keinoa hoitaa vai kannattaisiko lopettaa imetys ja ottaa lääkekuuri? Sieni on puhjennut vain käsien kynsissä ja on erittäin epämiellyttävä, vaikkakaan se ei ole ollut kivulias.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Et maininnut mitä ne “kynsisienen ensimmäiset oireet” olivat. Joka tapauksessa ennen minkään sisäisen lääkityksen aloittamista kannattaa laboratoriotutkimuksella (kynsinäytteen mikroskooppitutkimus ja sieniviljely) varmistaa, että todellakin on kyse sienen aiheuttamasta kynsivauriosta. Sienet ovat opportunisteja eli niitä on joka puolella ympärillämme, mutta ne aiheuttavat sairautta ja oireita vain, kun vastustuskyky on heikentynyt joko yleissairauden (esim. diabetes tms) tai paikallisen syyn (kynnen mekaaninen vaurio tms) takia. Tämän takia on erittäin harvinaista, että terveen ihmisen terveeseen sormenkynteen tulisi sieni-infektio. Varpaan kynsissä se on tavallisempaa, koska siellä kynnet usein vaurioituvat esim. lenkkeillessä ja olosuhteet (lämpö, kosteus) suosivat sieniä. Näin ollen sieni harvoin tarttuu eikä käytännössä koskaan ehjälle iholle tai ehjään kynteen. Eli ennen mitään “rankkoja” hoitoja tai muita johtopäätöksiä: varmista, onko kyse sienikynnestä vai jostakin muusta! Terveisin, Ari Rosenvall

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.