Terve.fi

Kyhmy kaulassa

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu 20.4.2010

Kysymys:

Hakeuduin muutama vuosi sitten lääkärin, kun olin huomannut kaulallani ylimääräisen pahkuran. Lääkäri sanoi sen olevan kilpirauhasessa ja passitti minut ultra-äänitutkimukseen. Tutkimuksessa minulla todettiin monikyhmystruuma, lähettänyt lääkäri kertoi että se on vaaraton. Kontrollissa en ole käynyt. Nyt on vain alkanut mietityttämään, että onko mahdollista että monikyhmystruuma muuttuisi syöväksi ajan mittaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Erään tutkimuksen mukaan on arvioitu, että on olemassa vain 1-3 % todennäköisyys, että monikyhmystruumaan liittyy sen toteamisvaiheessa syöpä. Jos kaikututkimuksessa on todettu monikyhmystruuma eli kilpirauhasen kyhmyinen liikakasvu ja tutkimuksen yhteydessä on otettu ohutneulanäyte, joka on sisältänyt vain hyvänlaatuisia soluja, niin on erittäin epätodennäköistä, että kilpirauhaseen kehittyisi syöpä. Kuitenkin tilannetta on hyvä seurata harvakseltaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.