Terve.fi

Kuiva yskä ja käheys

Esko Kurttila

keuhkosairauksien ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Esko Kurttila

Kysymys:

Olen 22v. nainen ja kärsin silloin tällöin kuivan tuntuisesta yskästä. Joskus kyllä irtoaa hieman limaakin yskäistäessä. “Yskäkohtaus” saattaa tulla ihan yhtäkkiä, ilman että se liittyisi mihinkään erityiseen. Kylmän maidon juomisen jälkeen limaa irtoaa paremmin. Keuhkoni on kuunneltu, ei poikkeavaa. Välillä tuntuu, etten saan kunnolla vedettyä henkeä syvään.

Rasitusastma on todettu kun olin 9v. Voiko yskä liittyä astmaan? Silloin tällöin on myös pientä hengenahdistusta, mutta se ei ole häirinnyt minua suuremmin. Minulla on kaksi erilaista astmapiippua, mutta en ole tarvinnut niitä moniin vuosiin. Voiko lapsena todettu astma parantua? Vuosia sitten minulle vielä tuli pakkasella ulkoillessa hinkuyskä, mutta sekin on nykyään jäänyt pois.

Kurkussani tosin on jatkuvasti limaa, saan rykiä, ja joskus menee äänikin käheäksi. Kävin korva-nenä-kurkkulääkärillä. Tulos: lar ind: ödeemiä, onko siis kurkkuni jotenkin turvoksissa? Onko tämä vaarallista?

Lisäksi isäni sairastui viisikymppisenä keuhkosarkoidoosiin. Onko se periytyvä tauti, eli voiko tulla minulle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yskä voi liittyä astmaan. Astma voi olla välillä oireeton pitkiäkin aikoja, mutta oireet voivat palata ja jos oireet ja löydökset sopivat astmaan, niin siinä tapauksessa lääkitys aloitetaan uudelleen. Astman tavallisimmat oireet ovat yskä, limaisuus ja hengenahdistus. Hengenahdistus on tyypillisesti uloshengityksessä ja ajoittain hengitys voi jopa vinkua. Kurkun limaisuus voi johtua myös kroonisesta nuhasta. Tässä tapauksessa limaaa valuu takanieluun nenän takaosasta. Ödeema tarkoittaa kyllä turvotusta. Sarkoidoosin aiheuttajaa ei tunneta, eikä myöskään sen perinnöllisyyttä tunneta. Mikäli sarkoidoosi on keuhkoissa, voi sen yksi oire olla kuiva yskä. Sarkoidoosi yleensä tulee esille keuhkokuvassa, sille tyypillisinä muutoksina.

Julkaistu: 16.1.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.