Terve.fi

Krooninen tulehdustila

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva
Julkaistu: 17.11.2010

Kysymys:

Tammikuusta lähtien, sama bakteeri kokoajan, soliformi, jostain syystä poskionteloissa ja otsassa. Syönyt vaikka miten monta antibioottikuuria, n. 6kk yhteensä. Tälläkin hetkellä vissiin kolmas 875mg menossa lähes putkeen, pisin 100pvä:ää. Onko antibiooteista enää edes hyötyä tulehduksen hoidossa, eikö niillekin tule immuuniksi jossain vaiheessa? Leikattu otsa- ja poskiontelot elokuussa, kuukausi ja polyypit takaisin, sama olo kokoajan ja tulehdus leikkauksen jälkeenkin. Punkteerauksia ehkä joku viistoista. Ei oo mitään järkeä enää koko touhussa…Olisiko kikka kolmosta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tilanteesi vaikuttaa hankalalta. Valitettavasti osa kroonisista sivuontelotulehduksista voi olla hyvinkin hankalahoitoisia. Ja vaikuttaa siltä, että lääkärisi on kyllä yrittänyt yleisesti toimivia keinoja. Mieleen tulee lähinnä bakteeriviljelyvastauksen mukaan suunnattu tehokas antibioottikuuri, jota jatketaan pienemmällä annoksella useita viikkoja. Tähän voisi yhdistää tiheästi tehdyt paikalliset huuhtelut steriilillä keittosuolaliuksella. Lisäksi paikallishoito kortisonisumutteella sekä kuuriluontoinen tablettikortisonihoito edellisiin yhdistettynä voisi tuoda lisätehoa varsinkin polyyppien suhteen.

Mikäli lääkehoito ei ratkaisua tuo, on toki yhdessä korvalääkärin kanssa mietittävä, olisiko leikkaushoidolla vielä jotain saavutettavissa. Mutta varsinkin nenäpolypoosin suhteen lääkehoito on aina ensisijainen ja varsinaiseen syyhyn tehoava hoito.

Uskon toki, että olet jo lääkärisi kanssa asiaa näin hoitanutkin, mitään erityistä kikkaa näillä kertomillasi tiedoilla en osaa ehdottaa. Tietenkin pitää muistaa mahdolliset muut tilannetta hankaloittavat asiat. Mahdollisen astman tehokas hoito ja muidenkin ympäristötekijöiden huomioiminen on tärkeää. Mikäli satut tupakoimaan, se on ehdottomasti lopetettava tällaisessa tilanteessa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.