Terve.fi

Krooninen haimatulehdus?

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 15.3.2010

Kysymys:

Hei! Olen 23-vuotias mies ja alkoholia käyttänyt n.2-vuotta 4-7 kertaa viikossa n.12 annosta. Asiani koskee lievää haimatulehdusta, jota tutkittiin viime syksynä. Mulla oli pari päivää todella kovat, kouristavat ylävatsakivut,hengenahdistusta ja närästystä, jonka takia lähdin päivystyksen kautta Meilahden sairaalaan haimatulehdus-epäilynä. CRP oli 183, Amyl 90 ja maksa-arvotkin lievästi koholla. Lääkrin mukaan kyseessä saattoi olla maksa -tai haimatulehdus, jonka takia multa kuvattiin vatsan UÄ ja thorax?, koska labrat ei amyl -eikä maksa-arvojen perusteella suoranaisesti vielä viitannut pankreatiittiin. Lainaten lääkärin lausuntoa vatsan UÄ:stä; " maksa kauttaaltaan runsaskaikuinen, ei pesäkemuutoksia, sappirakko ohutseinäinen, sappikiviä ei tule esille. Intrahepaattiset sappitiet ja cholodochus normaalin laajuiset. Haimasta näkyvyys lähinnä corpuksen ja osittain caputin alueelle, cauda jää katveeseen. Kuvautuva osa haimaa tarkkarajainen“..Olin yhden yön sairaalassa ja pääsin sitten aamulla pois, koska amyl oli laskenut 54 ja maksa-arvotkin normalisoituneet, CRP vielä kuitenki reippaasti koholla, mutta selvästi sekin laskemassa. Hb 124, AFOS 88, ALAT 87 ja BIl 15. Lääkärin mukaan kyseessä ehkä jonkianasteinen lievä haimatulehdus ollut, joka nyt spontaanisti paranemassa. Eli todella kovat ja kouristavat ylävatsakivut katosi n.2-päivässä ilman kipulääkitystä. Lämpöä oli myös ollut hieman. Lääkäri sanoi vain aamulla kun pääsin sairaalasta kotiin alkoholinkäytöstäni, että ”pidä nyt useampi viikko korkki kiinni“. Ja loppudiagnoosissa luki että; ”R10.4 Dolores Abdominis (pancreatitis?). Siinä luki myös että alkoholin käyttöä olisi myös syytä vähentää selvästi. En kuitenkaan pitänyt kuin reilu viikon taukoa alkoholin käytöstä, ja sen jälkeen vähensin alkoholinkäyttöä loppuvuodeksi (n.3kk) 4krt/vk. Siinä aikana sain muutaman kerran vielä vatsakipuja, jotka tosin ei ollut enää niin kovia ja meni päivässä-kahdessa ohitse. Lisäksi tuntui että alkoholin-sietokykyny olisi myös laskenut ja lisäksi ilmaantui myös “sekavuudentunnetta”. Olenkin alkanut nyt pelkäämään, että voiko olla että, mulle olisi voinut kehittyä jo krooninen haimatulehdus? Pelkään sitä kovasti ja mietin sitä joka päivä. En pääse ajatuksesta eroon ja luen siitä joka päivä netistä jne. Tämän vuoden tammikuun pidin tipatonta ja sen jälkeen ottanut alkoholia kahdesti viikossa. Haima-arvot ja maksa-arvot ovat täysin normaalit. Verensokeri 5,9 ja hb yms myös hyvät.Mulla ollut myös monta vuotta närästystä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei varmaankaan ole kehittynyt vielä kroonista haimatulehdusta,kun akuutin tulehduksenkin dg. oli epävarma. Akuutissa haimatulehduksessa amylaasi-arvo kyllä jokseenkin aina kohoaa. UÄ:n tuloskaan ei tue pankreatiitti-diagnoosia. UÄ:n maksalöydös ja ALAT viittaavat maksan rasvadegeneraatioon, mikä vähenee alkoholinkäytön vähetessä ja mahdollista ylipainoa pudottaessa. Ylävatsakivut,varsinkin kun niihin liittyy närästystä, voivat selittyä myös maha-ruokatorvikatarrilla. Mikäli ne jatkuvat, olisi syytä tehdä gastroskopia eli mahalaukun tähystys. CRP:n nousu liittyy akuuttiin solutuhoon, joka voi olla bakteeri-infektion aiheuttama tai muu solutuho (maksa-, haima-, mahalaukkusolujen). Kannattaa joka tapauksessa olla pidättyväinen alkoholin kulutuksessa, mutta kroonisesta pankreatiitista ei ole vielä pelkoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.