Terve.fi

Kilpirauhaskyhmyt

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Asla Kerola
Julkaistu 20.4.2010

Kysymys:

Lääkärin vastaanotolla lääkäri usein sanoo tunnustelevansa kilpirauhasen ja minun kohdalla vastauksena on ollut ei kyhmyjä tunnettavissa. Mikä merkitys kyhmyillä voi olla? Ovatko kilpirauhaskyhmyt kovinkin yleisiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kilpirauhasen kyhmyt ovat yleisiä. Käsin tunnustellessa kyhmyjä löytyy vähemmän kuin kilpirauhasen ultraäänitutkimuksessa, jossa eri tutkimusten mukaan kyhmyjä löytyy noin 10 – 41 %:lta potilaista. Ruumiinavausaineistoissa kilpirauhaskyhmyjen esiintyvyys on jopa 50 %:n luokkaa. Oireettomat kyhmyt kilpirauhasessa ovat kuitenkin yleensä harmittomia, mutta niiden harmittomuus on syytä varmistaa ultraäänitutkimuksella. Kilpirauhasen kyhmyt voivat olla merkki kilpirauhasen toimintahäiriöistä, kasvaimesta tai tulehduksesta jos niihin liittyy muita oireita. Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita kuten väsymystä, sydämen rytmihäiriöitä, käsien vapinaa, hiusten lähtöä ym.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.