Terve.fi

Kilpirauhasen liikatoimintaako

Kysymys:

Hei!

Epäilyksenä nyt 50 täyttävällä miehellä kilpirauhasen liikatoimintaa. Lähes kaikki yleisimmät luetellut oireet löytyvät:

-Huomattava väsymys ilman fyysistä rasitusta

-Univaikeuksia: herkkä uni, väsynyt herätessä

-Runsas hikoilu

-Silmänympärysten turvotus aamuisin

-Mielialan vaihtelut (yhtäkkiset aiheettomat raivokohtaukset)

-Yhtäkkinen hermostuminen -kuin paniikkikohtauksia, tällöin myös käsien lievää vapinaa, hikinen iho

-Ihon kutina (myös pieniä näppylöitä)

-Roskan tunne silmissä/silmien kuivuus, kutina (paineet tutkittu, olivat ok)

-Vatsan oireilu: löysä vatsa (tutkittu mm. helikobakteeri, ei ollut)

-Ajoittaista “suonenvetoa” ja lieviä lihaskramppeja jaloissa, näihin syöty magnesiumlisää ja b-vit. joista ollut jonkin verran apua.

Yllä mainintut oireet lisääntyneet vuosien mittaan.

Kaksi (2) vuotta sitten helikobakteeria tutkittaessa tutkittu myös kilpirauhasarvoista ST4-V joka oli 10, S-TSH joka oli 0,84. Nämä molemmat arvot mitattu aamulla 4 tunnin fyysisen työnteon jälkeen.

Tähystyksessä (2 vvuotta sitten) tutkittiin ruokatorvi ja vatsalaukku, todettiin refluksitauti, vatsalaukussa todettin olevan liikaa sappinestettä.

Suvussa kilpirauhasvikaa, mm. äidillään todettu.

Onko uusiin kokeisiin aiheellista mennä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä.

Uskoisin, että kärsit ennemminkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, koska T4V pitoisuuteesi on alakantissa. Sinulla voi olla autoimuuunityreoidiitti, jolloin kilpirauhanen hiljalleen lopettaa toimintansa ja kehittyy vajaatoiminta. Pieni annos tyroksiinitabletteja voisi olla paikallaan piristämään olotilaasi. Hakeudu lääkäriin lisätutkimuksiin.

Julkaistu: 20.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.