Terve.fi

kasvukivuista unettomuutta

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 4.8.2009

Kysymys:

Meillä on 1,5-vuotias poika, joka on nukkunut jo kuukausia huonosti. Hän nukahtaa kyllä hyvin, mutta heräilee itkeskelemään 2-3 kertaa melkein joka yö. Olemme epäilleet, että hänellä on kasvukipuja ja antaneet hänelle kipulääkettä, joka tuntuu välillä auttavankin. Pitäisikö lasta tutkia tarkemmin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Taaperoikäisen lapsen univaikeudet eivät sovi kasvukivuiksi, eikä nukahtaminen kipulääkkeen antamisen jälkeen sinänsä todista, että lapsi olisi ollut kipeä. Tavallisimmin lapsen yöheräily ei johdu mistään vaivasta tai sairaudesta, mutta joskus sen takana on puuttumista vaativia asioita (liian pitkät päiväunet, välikorvatulehdus, ruuansulatuskanavan oireet tms.). Hyviä neuvoja ongelman syiden selvittelyyn ja helpottamiseen saa esim. neuvolasta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.