Terve.fi

Jatkuva väsymys ja päänsärky - 27514

Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri

Julkaistu 29.10.2011

Kysymys:

Olen 18 vuotias perusterve mies. Oireenani on kesän alusta asti vaivannut kova jatkuva väsymys sekä päänsärky. Olen käynyt lääkärissä ja siellä otettiin useita eri verikokeita, kuten kilpirauhasarvot, perus verenkuva useita muita, en muista muita nimeltä mutta kaikki oli tulokset olivat hyviä. Päänsäryn syyksi läkäri epäili lihasjännityksestä johtuvaa särkyä. Väsymys on päivittäin jatkuvaa ja vaikka nukkuisi kuinka pitkät yö unet niin ei auta siihen. Päänsärky on yleensä oikealla puolella tuntuvaa, mutta ei kuitenkaa joka päiväistä kuten väsymys mutta kuitenkin useasti toistuvaa. Sitten tässä syksyn mittaan on tuntunut makuaistissa muutoksia eli makuaisti on heikentynyt enkä maista esim ruokaa samallalailla kuten ennen. Myös nenän tukkoisuutta on ollut. Kävin uudestaan lääkärissä ja lääkäri antoi lähetteen röntgeniin jossa kuvataan poskiontelot ettei ole esim poskiontelo tulehdusta. Itse epäilen että ei johdu siitä. Itseä mietityttää että voiko olla jokin vakava kuten jokin syöpä, aivokasvain tai vastaava?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysyjän oireena on jatkuva väsymys ja liki päivittäinen päänsärky. Uutena oireena on tullut nenän tukkoisuutta ja makuaistin heikentymistä. Lääkäri on katsonut verikokeita, jotka ovat normaalit ja nyt epäillään poskiontelon tulehdusta. Kysyjä itse miettii, voiko taustalla olla vakava sairaus.

Ensimmäiseksi täytyy todeta, että oireet sopivat erittäin hyvin poskiontelontulehdukseen, mikä voidaan poissulkea poskiontelokuvalla. Lisäksi oireet eivät viittaa suoraan mihinkään vakavaan sairauteen. Alla on pohdittu asiaan vähän enemmän.

Päänsärky on yleinen oire. Jännityspäänsärky tuntuu usein takaraivolla, otsalla ja ohimoilla ja pahenee päivän mittaan. Liikkuminen helpottaa yleensä jännityspäänsärkyä. Toinen yleinen toispuoleisen päänsäryn taustalla oleva sairaus on migreeni, joka tuntuu sykkivänä ja kovana. Liikunta, valo, äänet ja hajut usein pahentavat migreeniä. Aivokasvaimen ainoana oireena päänsärky on harvinainen ja tuolloin särky olisi päivittäistä ja jatkuvasti etenevää/ pahenevaa ja painottuisi aamuyöhön.

Väsymys on myös yleinen oire. Kysyjän tapauksessa verikokeilla on poissuljettu merkittävät sairaudet kuten kilpirauhasen toimintahäiriöt, merkittävät infektiosairaudet ja todennäköisesti myös elektrolyyttihäiriöt (natrium, kaliumin ja kalsiumin aineenvaihduntahäiriöt) ja maksasairaudet. Muita väsymystä aiheuttavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi alkoholi (joka vaikuttaa jo pienenä annoksena unen laatuun heikentävästi ja tuolloin runsaskaan uni ei ole palauttavaa), masennus ja fibromyalgia (kiputiloja ja vösymystä aiheuttava reumasairaus). Myös krooninen poskiontelontulehdus voi aiheuttaa väsymystä.

Uutena oireena on tullut nenän tukkoisuutta, joka voi poskiontelotulehduksen lisäksi selittyä esimerkiksi nenän polyypillä (hyvänlaatuinen limakalvopullistuma) tai kroonisella (ärsytys/ allergia) nuhalla. Lisäksi makuaisti on heikentynyt. Makuaistin heikentymisen taustalla on yleensä jokin ylähengitysteiden tai suun limakalvojen tulehdus (joskus myös limakalvojen kuivuus) tai vaikkapa ientulehdus. Mikäli poskiontelokuvassa ei selviä syytä oireilulle, kysyjän olisi hyvä hakeutua korvalääkärille.

Makuaistin heikkenemisen taustalla on yleensä hajuaistin heikentyminen esimerkiksi juuri polyypin, poskiontelontulehduksen tai kroonisen nuhan vuoksi. Mikäli hajuaistin heikkenemisen taustalla olisi jokin vakavampi aivoperäinen sairaus (kuten aivokasvain tai aivoverenkiertohäiriö)se olisi vaurioittanut hajuhermoa (I aivohermo) ja tuolloin kysyjä ei pystyisi erottamaan esimerkiksi jauhetun kahvin ja kynsilakanpoistoaineen hajua.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.