Terve.fi

Immuuniksi koiralle

Immuuniksi koiralle

Tapio Kuha

keuhkosairauksien erikoislääkäri

Tapio Kuha

Kysymys:

Kaverillani on todettu astma ja koira-allergia, mutta niistä huolimatta hän otti koiran, joita tällä hetkellä on peräti kolme kappaletta. Hän väittää, että ei saa mitään oireita koiristaan, sillä on tullut immuuniksi omille koirilleen. Voiko siis allerginen/astmainen ihminen tulla immuuniksi koiralle, vaikka on todettu koira-allergia? Itselläni on paha koira-allergia, mutta tämä samainen kaverini yllyttää minua ottamaan yhden hänen koiranpennuistaan sanoen, että minäkin tulen immuuniksi aikanaan koiralleni.
Onkohan tällainen totta vai satua? En ole ennen moista kuullut!
Kiitos vastauksestanne!

Näytä vastaus

Vastaus:

Allerginen sairaus saattaa parantua oireettomaksi ja erityisesti lapsuudessa olleet allergiaoireet saattavat iän myötä rauhoittua. Periytyvyys on allergisessa sairaudessa monitekijäistä ja geenit huonosti tunnettuja, mutta ns. atooppinen taipumus on pysyvä ja näin ollen taipumus saada taudin oireita uudelleen on pysyvä. Ystäväsi oireet voivat edelleenkin alkaa uudelleen myöhemmin hänen nyt altistuessa kotonaan jatkuvasti allergeeneille. Ns. luonnon siedätyshoito, mikä hänenkin tapauksessaan nyt siis olisi tapahtunut, ei liene mahdotonta, mutta yleensä kuvaamasi tilanne johtaa AINA hankalaan oireiluun. Lääkärin antamassa vuosia kestävässä siedätyshoidossa allergiaoireet saattavat korjaantua, mutta astmassa koira-allergian siedätystä annetaan vain erityistilanteissa ( työ, opaskoira, erityisen vaikeat allergiaoireet epäsuorassa altistuksessa). Hoito on varsin sitouttavaa ja tulosta ei voi taata. Mikäli on todettu IgE – välitteinen allergia esim. ihotesteissä, ei jatkuvaa allergeenille altistumista voi suositella. Tilanne saattaa astmaa sairastavan kohdalla kehittyä huomattavankin vaikeaksi.

Tapio Kuha, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Julkaistu: 18.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.