Terve.fi

Ikuinen riesako?

LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Timo Koskenkorva

Kysymys:

Minulle on vuosia sitten tehty molemmin puolin poskionteloleikkaus, mutta siitä huolimatta (lähes) jokainen flunssa aiheuttaa poskiontelotulehduksen, miksi näin? Altistaako nenässä olevat polyypit tulehdukselle? Voivatko polyypit häipyä nenästä itsestään vai onko ne aina poistettava lääkärillä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Normaalissa poskionteloleikkauksessahan suurennetaan luonnollista ontelosta nenään johtavaa aukkoa. Tämä takaa sen, että lima poistuu normaaliin tapaan poskiontelosta nenän kautta nieluun- nenän limakalvon värekarvatoiminnan viemänä. Jos kuitenkin samalla alueella on kroonisesti turpeaa limakalvoa tai nenäpolyyppeja, voi tämä normaali limakierto häiriintyä, vaikka leikkauksella laajennettu aukko poskionteloon sinänsä olisi avonainen. Näissä tapauksissa tärkeintä on hoitaa poskiontelotulehduksille altistavaa limakalvoturvotusta tai mahdollista nenäpolypoosia. Näiden hoito tapahtuu ensisijaisesti lääkkeilä.

Eli nenäpolyypit siis altistavat poskiontelotulehduksille. Yleensä ottaen nenäpolypoosia hoidetaan nenän kortisonisuihkeilla tai -tipoilla eli kyseessä on lääkehoitoinen sairaus.Yleensä suosittelen polyypeista kärsiville potilaille suihketta säännölliseksi lääkkeeksi. Kun polyyppeja on paljon, voidaan käyttää suun kautta otettavia kortisonitablettikuureja, jotka vähentävät polypoosia merkittävästi, mutta vain väliaikaisesti. Pitkäaikainen tablettikortisonihoito tuo kuitenkin mukanaan niin paljon sivuvaikutuksia, ettei tätä sinänsä tehokasta lääkehoitoa voida määrätä pysyväksi. Mikäli em. lääkehoidot eivät ole riittäviä, voidaan polyyppeja poistaa kirurgisestikin. Tässäkin perusajatuksena siis on poistaa suurin osa polyypeista, jotta kortisonisuihke pääsisi “perille asti” ja vaikuttaisi tehokkaammin. Samaa hyötyä suihkeiden käytölle haetaan myös em. lyhytaikaisilla tablettikortisonikuureilla.

Julkaistu: 17.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.