Terve.fi

Astma - 34549

Astma - 34549

Tapio Kuha

keuhkosairauksien erikoislääkäri

Tapio Kuha

Kysymys:

Hei, Olen v.-83 syntynyt tyttö ja Minulla todettiin astma -90, jolloin aloitettiin myös säännöllinen lääkehoito: Buventol 1-2X3, Serevent diskus 1X2, Flixotide diskus 250mg 2-3X2, Singulair 10mg 1tbl/pv. Noudatin lääkkeitä säännöllisesti n. viisi vuotta, jonka jälkeen (murrosiässä) en hyväksynyt astmaani ja laiminlöin lääkehoitoani kuntoutusjaksoista riippumatta ja otin lääkkeitä tosi harvoin ja valehtelin vanhemmilleni ottaneeni lääkkeeni. Tämän ansiosta sain useita kertoja astmakohtauksia ja kävimme säännöllisesti spiralla tk:ssa. Tätä kesti n. kolme neljä vuotta. Vasta n. vuosi sitten ollessani kuntoutuksessa (jälleen kerran) tajusin kuinka tärkeää on ottaa lääkkeitä. Aloin käyttää niitä taas säännöllisesti ja oireet väheni, mutta Buventolia olen joutunut lisäämään kahteen annokseen jopa viidesti päivässä, säännöllisestä lääkehoidostani riippumatta. Lisäksi lääkärini käskee ajoittain tuplaamaan kortisoniannokset neljä annosta kolmesti päivässä. Haluaisinkin kysyä, voiko astmani koskaan parantua? Mitä haittavaikutuksia murrosiässä lääkkeitteni laiminlyönnistä on jäänyt? Voiko elämäni koskaan olla enää oireetonta? Ja kuinka ihoni/ym elimistöni kestää moista kortisoniannostusta? Ja mitä haittavaikutuksia kortisonista on myöhempään elämääni? Harrastan runsaasti liikuntaa, sekä pelaan joukkueessa jalista, mutta viime kuukausina ASTMANI vuoksi olen joutunut olemaan paljon poissa harrastuksistani sekä “ottamaan rennommin”. Kesällä en voinut osallistua kisoihin enkä peleihin koska tuntui jo treenatessa ettei keuhkot riitä. Urheilu on minulle kaikki kaikessa ja tällä hetkellä lisäksi yritän treenata kuntoani pelastusopiston pääsykokeisiin, joten voisitko kertoa lisäksi vinkkejä, kuinka saisin “keuhkot riittämään”? Buventolia otan lisäksi aina 15min ennen urheilusuoritusta sekä tarvittaessa urheilusuorituksen aikaan. Kiitos jo etukäteen tärkeästä vastauksestasi! T: Pia

Näytä vastaus

Vastaus:

Aiemman lääkityksesi perusteella astmasi on selvästi vaatinut jo alkuaan runsaahkon lääkityksen ja ollut ilmeisesti keskimääräistä vaikeampi. Sairauteesi nyt liittyvät ongelmat johtunevat osin siitä ja osin myös ilmeisen pitkästä jaksosta, jolloin varsinaista hoitavaa lääkettä eli hengitettävää kortisonia ei ollut käytössä, jolloin keuhkoputkien limakalvoilla ollut allerginen tulehdus on saattanut aiheuttaa osin palautumattomiakin muutoksia. Sellaisessakin tilanteessa huolellinen ja riittävän pitkäaikainen tehokas lääkitys saattaa vuosien mittaan edelleen huomattavasti korjata tilannetta.

Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi nykyinen keuhkojen toimintakokeittesi (spirometria) taso, eikä myöskään nykyinen lääkityksesi, jolloin tilanteen arviointi olisi ennustetta ja hoitoa ajatellen helpompaa. Vaikeakin lapsuuden astmaoireilu saattaa hyvin iän myötä rauhoittua ja mikäli käytössäsi on säännöllinen hoitava lääke, et tupakoi, vältät mahdollisuuksien mukaan oireita aiheuttavia altisteita ja kuten vaikuttaa hoidat hyvin fyysistä kuntoasi ennusteesi saattaa olla erinomainen. Kortisonin sivuvaikutukset ovat vähäisiä ja pitkäaikaiskäytössä ihoon liittyvät sivuvaikutukset ovat tunnettuja, mutta kuten muutkin hengitettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, myös niiden merkitys on vähäinen. Mikäli joudut toistuvasti nauttimaan suuriannoksisia tablettikortisonikuureja, vuosien mittaan kertyvä ns. kokonaisannos on varsinaisesti merkityksellinen sivuvaikutusasioita ajatellen. Nykyisistä lääkkeistä ns. yhdistelmävalmisteet (seretide, symbicort) ovat tehokkaimpia ja kortisoniannosta voidaan yleensä vähentää hoidon tehon kärsimättä. Suosittelen hoitamaan sairautesi huolella ja mielellään säännöllisiä kontrolleja keuhkosairauksien erikoislääkärillä.

Tapio Kuha, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Julkaistu: 19.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.