Sairaudet

6-vuotiaan pojan yökastelu ja hikoilu

20.5.2007 Terve.fi
Kysymys

Tervehdys!

6-vuotiaan poikamme (s. 25.09.00) yökastelua on hoidettu Helsingissä nyt jo kahden vuoden ajan. Hoitona ovat olleet sekä hälytinpatja että minirin ja xystrin tabletit (alussa esiintyi myös päiväkastelua joka on nyt vähentynyt vain hyvin satunnaiseksi) . Kaikista hoidoista huolimatta kastelu on jokaöistä ja virtsaa erittyy todella paljon, vaippakaudella vaipastakin tulee usein läpi.

Poikamme on hikoillut runsaasti vauvasta lähtien ja tämä ilmiö on ollut myös erittäin voimakas viime viikkoina. Nyt uutuutena on kuitenkin tullut kuvioihin päivähikoilu. Lapsi on leikkien jälkeen kainaloista huomattavan märkä ja hien tuoksu on voimakas. Olemme ryhtyneet aamupesun ja iltapesun aikana pesemään siis myös lapsen kainalot. Mistä mahtaa olla kyse, hormonitoiminnan häiriöstäkö?

Yökasteluhoitoa jatkamme patjalla ja Minirinillä, mutta tulisiko meidän olla huolestuneita tästä uudesta päivähikoiluilmiöstä?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen, ystävällisesti puutaloasujat.

Vastaus
Vastaaja Risto Lappi
Lääketieteen lisensiaatti

Olen hoitanut paljon yöllä kastelevia lapsia. Yleensä 5-6 v iässä. Nuorin on ollut tasan 4 v ja vanhin 23 v. Lääkärin asia on varmistaa että lapsi on terve ja sen jälkeen hoitona ei olekaan klassinen lääkärin tehtävä, syyn hoitaminen, vaan oppimisen tukeminen. Hoito on kuin hoitopeli ja vanhemmille tulee antaa tarkat neuvot. Hikoilusta en ole huomannut haittaa, mutta jos hikoilua on kovin paljon kannattaa kilpirauhasen toimintaa selvittää hormonimittauksin laboratoriossa. Itse yökastelun hoidossa käytän hälytinlaitetta (Fermi, mutta on muitakin). Hoitojakso n 10-12 viikkoa. Lapsen kanssa sovin että minä olen pomo, lapsi on päähenkilö ja vanhemmat tukihankilöitä, jotka tekevät työn. Ei tarvitse herättää, ei tarvitse herätä ja vanhempien tehtävä ei ole pissattaa yöllä. Tottahan toki lapsi menee vessaan jos on pissahätä. Kaksi kolmesta ei herää, eikä meinaakaan. Kysyn aina päivästä, koska silloin kun ei hoito ediisty suunnitelman mukaan,on usein takana myös päiväoiretta, esim nopeita pissahätiä. Tämä hyperrefleksia oire (detrusor yliaktiviteetti, joka pojilla on suht tvallista, voidaan selvittää uroflow-tutkimuksessatarkemmin).Hoitona on antikolinhergihoito,itse käytän Cystrin-lääkitystä, jota vpokallanne on ollut. Annos noin 0,2-0,3 mg kiloa kohti.Onko annos ollut oikea? Antidiureettinen hormoni Minirin on käyttökelpoinen, annos kylmäkuivattua kielen alle nukkumaan mennessä on yleensä 60 – 120 -180 tai 240 ug /= 4 tablettia 60ug vahvuista. Ohjeistan vanhemmille nousevan ja nousevan annostelu periaatteen. Jos käytössä on hältinlaite, minirin on vain tehostamassa. Olen huomannut että yökastelijan hoitaminen on kuin taiteenlaji. 90 % onnistuu hyyvin,mutta kerta kymmentä kohti täytyy käyttää enemmäm aikaa. Todellakaan merkittävää hikoilua en oli potilaillani tavannut. Mutta on tärkeätä että hälytinlaitehoidosta on annettu oikeat hoidolliset tiedot.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi