Terve.fi

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 6738

Neurologian professori, vastaava ylilääkäri

Risto O. Roine
Julkaistu 4.12.1997

Kysymys:

Hei ! Mistä johtuu “suonenveto” vasemmassa, ns. paremmassa silmässä? Suonenvedon jälkeen tuntuu viiltäviä kipuaaltoja otsassa ja ohimossa mitkä lievenevät ja lakkaavat pimeässä kun silmiä pitää kiinni. Voimistuvat lukiessa ja tarkkaan katsoessa. Tätä ei ole jatkunut kauan. Käytän laseja lukiessa ja muussa , kaukonäkö on hyvä vasemmassa silmässä. Oikeassa silmässä on synnynnäinen hajataittovirhe mitä ei pysty laseilla korjaamaan, näkökyky n. 70%. Migreeniä ei ole ollut eikä muitakaan sairauksia. Kiitos vastauksesta!

Vastaus:

Eräs päänsäryn syy ovat erilaiset taittovirheet ja karsastus. Tyypillisesti, joskaan ei aina, kivut tuntuvat silmässä tai silmän takana. Ohimossa tai otsassa tuntuva kipu sopii varsin hyvin silmäperäiseksi. Jopa varsin tavalliseen piilokarsastukseen liittyy usein pään alueen lihasjännityskipuja. Kaikki muutkin kuvatut oireet sopivat hyvin kuvaan. Asia kuuluu kyllä lähinnä silmälääkärille, mutta jos apua ei riittävästi löydy, kannattaa ehkä hakeutua myös neurologin vastaanotolle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.