Terve.fi

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 6253

Julkaistu 2.9.1997

Kysymys:

18-vuotiaalla pojallani todettiin salmonella viikko Turkin-matkan jälkeen suoritetussa testissä. Mikä salmonella on, kuinka sitä hoidetaan ja pitääkö koko perhe testata ja hoitaa? Desinfioidaanko koko koti? Onko tämän tietämättömän viikon aikana saastunut koko lähiympäristön väki?

Kysyy huolestunut äiti

Vastaus:

Salmonella on bakteeri joka aiheuttaa suolistoinfektioita ja niitä on useita eri tyyppejä. Mm. lavantauti on esimerkki eräästä salmonellan aiheuttamasta sairaudesta, salmonelloosista. Suomalaisilla yleisin tartunnan lähde on ulkomailla syöty ruoka-aine. Se voi tulla käyttövedestä tai kylminä syödyistä ruoista. Majoneesit, broileri ja liha ovat usein levittäjinä.

Salmonellan aiheuttama tauti voi olla oireeton tai erittäin rajuoireinen, tehohoitoa vaativa ripuli tai kaikkea tältä väliltä. Se paranee usein ilman hoitoa (!) mutta tarvittaessa paranemista voidaan edistää antibiooteilla (esim. Ciproxin) . Salmonelloosi on tartuntatauti joka leviää ulosteen välityksellä. Sen leviäminen voidaan siis estää kädet pesemällä ja leviäminen perheessä on siksi epätavallista. Taudin todennut lääkäri tekee siitä ilmoituksen valvontaviranomaisille, jotka seuraavat paranemista seurantaulostekokein. Kotia ei siis tarvitse desinfioida eikä muu perhe todennäköisesti ole saanut sairautta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.