Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 20498

LT, kirurgian erikoislääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Julkaistu: 29.8.2006

Kysymys:

Olen 48v nainen. Helmikuussa -06 kaaduin kotona portaissa ja tulin kokonaisen kerroksen alas pää edellä. Sain useita vammoja. Vain vasen peukalo vaivaa edelleen. Käsi oli allani, enkä tarkkaan osaa sanoa miten. En mielestäni ehtinyt ottaa vastaan sillä.

Maaliskuussa otetun rtg-lausunnon mukaan oli todennäkoinen nivelsidevamma radialt (vas peukalon oikea laita) IP-nivelessä. Olen käyttänyt ortopedin ohjeen mukaan tukea/ulkoista ortoosia kesällä kuuden viikon ajan. Ei mitään apua, paitsi että ortoosin ollessa paikallaan kivut olivat lähes poissa.

Nyt tunnen selvän ratinan ulomman nivelen sivussa kun kosketan sitä liikuteltaessa.Lisäksi lähes kuulen napsahtelua ulommassa nivelessä.Pystyn liikuttelemaan sormea nyt, aluksi en pystynyt suoristamaan sormen kärkea. Pääongelma on kipu, joka tuntuu peukalon syrjässä tyvinivelestä ulompaan niveleen ja tuntuu useissa kevyissäkin otteissa. Kun puristan toisella kädellä kaikkia sormia yhteen, on kipu peukalon tyvessä valtava.

Otatin magneettikuvan jonka vastaus(norjaksi): USPESIFIKE FORANDRINGER MED BL.A ØDEM SUBCUTANT I TENAROMRÅDET. MISTANKE OM NOE PATOLOGISKE FORANDRINGER I VOLARE SENEPLATE 1.MCP-LEDD.

Mahtaako olla leikkausta vaativa vamma kyseessä? Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyse on siis peukalosta. Muista sormista se poikkeaa ainakin parilla tavalla. Ensiksikin se on sormista tärkein, koska muut eivät voi korvata sitä tarttumistehtävässä, kun taas muut sormet pystyvät korvaamaan toisiaan. Näin ollen peukalon lievempikin vamma haittaa melko tavalla.

Peukalon toinen muista sormista poikkeava ominaisuus on se, että siinä on vain kaksi jäsentä. Muissa sormissa jäseniä on kolme.

Peukalon kärkeä lähinnä olevaa niveltä näytät kutsuvan ulommaksi niveleksi. Me lääkärit kutsumme sitä IP niveleksi. Peukalon tyvinivel on tyvijäsenen ja kämmenluun välinen eli MCP nivel.

Välittömästi vamman jälkeen on hoitavan lääkärin suhteellisen helppoa päätellä kumpi nivelistä on saanut vamman. Kuvailusi viittaa IP nivelen eli lähinnä peukalon kärkeä olevan nivelen vammaan aivan kuten kerrot röntgenkuvankin kertoneen.

Kuvailet myös MCP –nivelalueen kipua. Norjankielinen magneettilausunto kuuluu suomeksi: ”Epäspesifisiä muutoksia, muun muassa turvotusta ihon alla tenaralueella. MCP-nivelen seudun kämmenpuoleisen jännelevyn poikkeavia muutoksia.”

Tenaralueella (tai thenar-) tarkoitetaan peukalon tyvijäsentä liikuttavaa kämmenpuolen kookasta lihasmassaa. Toinen lause viittaa tyvinivelen eli MCP nivelen vääntymisvamman jälkitilaan.

Yhteenvedonomaisesti sanoisin, että kompuroimisesi on vahingoittanut sekä MCP- nivelen että IP –nivelen seutua. Ortoosihoitosi viittaa siihen, että hoitava lääkärisi on tulkinnut nivelsidevamman merkittäväksi. Kuusi viikkoa riittää palauttamaan repeytyneen kudoksen vetolujuuden täysin, jos hoito toteutetaan välittömästi vamman jälkeen. Kertomuksesi viittaa siihen, että peukaloa alettiin tukea vasta viivästyneenä. Onko nivelesi vakaa, stabiili, sen pystyisin päättelemään tutkimalla Sinut omin käsin. Muuten kertomasi tiedot eivät varsinaisesti viittaa laiminlyötyyn tai puutteelliseen tutkimiseen ja hoitoon. Olet kuntoutusvaiheessa edelleen. Suosittelen aktiivia käden käyttöä ja etenkin vaurioituneiden nivelten liikuttelua.

Sormien vammoille on ominaista kuukausia kestävät kivut ja turvottelut ja silti voi odottaa aikanaan lopputilaa, mistä mitään pysyvää haittaa ei jää.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.