Kysymys:
Olen 24-vuotias nainen ja minulla todettiin kilpirauhasen papillaarinen karsinooma v. -97. Sairautta hoidettiin niin, että kilpirauhanen leikattiin ensin osittain ja sitten kokonaan vuoden -97 aikana. Loppua kilpirauhaskudosta on poistettu kolmella radiojodihoidolla ablaatioannoksella vuosina -98, 99 ja -01. Jo kolmen vuoden ajan tyreoglobuliiniarvo on pysynyt alle yhden ja muutkin arvot ovat olleet kohdallaan silloin, kun olen minulla on ollut tyroksiinilääkitys. Tilanne on nyt se, että tyroksiinitauon aikanakin tyreoglobuliini oli enää marginaalisesti koholla (arvo oli 1.9 viiden tyroksiinitaukoviikon jälkeen). Lääkärit olivat hyvin erimielisiä siitä, kannattaisiko neljättä radiojodihoitoa enää tehdä. Sanoin itse olevani ihan hoitomyönteinen sen takia, että neljännellä hoidolla varmaan voitaisiin vähentää taudin uusiutumisriskiä. Tämän sanottuani minua ollaan nyt laittamassa neljänteen hoitoon. Mitä mieltä sinä olet neljännen radiojodihoidon hyödyistä ja haitoista? Olen epävarma erityisesti siitä, että hävitetäänkö pientä kilpirauhaskertymää sellaisella menetelmällä, joka aiheuttaa minulle suhteessa enemmän haittoja, koska minulle on annettu hoito jo kolmesti. Erityisesti pelkään sitä, että hoidolla olisi negatiivia vaikutuksia lasten saamiseen ja tulevien lasten terveyteen.
Vastaus:
Hei, Kiitos kysymyksestäsi, joka on varsin yksityiskohtainen. Papillaarinen karsinooma on kilpirauhassyövistä ylesin ja varsin “kiltti” taudinkulultaan. Kilpirauhassyövän seurannassa tyreoglobuliinin mittaamista käytetään kasvaimen uusiutumisen seurantaan. Yleensä jos tyroglobuliini tulee mitatavaksi pyritään mahdollista kasvainkudosta löytämään joko gammakuvauksella tai ultraäänikuvauksella (tarvittaessa tietokonetomografia tai magneettikuvaus). Näistä tutkimuksista et kertonut, liekö tehty? Toki joskus radiojodihoito annetaan ilman lisäkuvauksiakin. Mielestäni, jos on vähääkään epäilyä kasvaimen uusiutumisesta radiojodihoito kannattaisi antaa, varsinkin jos kokonaisannos ei ole yli 900-1000 mCi. Lapsien hankinnasta on syytä pidättyä vuodeksi hoidon jälkeen. Käsittääkseni radiojodista ei pitkäaikaista vaaraa tuleville lapsillesi ole. Joka tapauksessa suosittelen keskustelua oman hoitavan lääkärisi kanssa, joka tuntee tapauksesi yksityiskohdat ja voi parhaiten neuvoa mitä jatkossa tehdään.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.