Hei! Nainen 41v,170cm 80 kg. Tytär 1v3kk, nyt raskaana rv17+4. Pitkään olen kärsinyt epämääräisistä vatsavaivoista, yleensä tukevan aterian jälkeen. Pahimpia vihollisiani ovat kebabit ja olut. Kipu alkaa vatsalaukusta ja leviää lopulta koko vatsan alueelle. Kipukohtaukset ovat aiemmin tulleet vain harvoin ja olleet siedettäviä. Osittain alitajuisestikin olen alkanut välttää ruokia, jotka kivun aiheuttavat. Tämä raskaus muutti kaiken. Viikko sitten oltiin sukulaisten luona syömässä ja valtava kipu pilasi vierailun. Hikoilin, kun yritin salata tilanteen. Lauantaiyönä heräsin taas valtavaan kipuun, mikä tuntui olevan alavatsassa. Lähdin hädissäni äitiyspolille.Päivystävää gynekologia odotellessani tajusin kivun olevankin samaa, tuttua. Vauvalla kaikki olikin kunnossa ja lääkäri paineli sisäelimiä.Kivun pääpiste oli kuulemma sapen kohdalla.Lääkäri katsoi ultralla ja totesin sapen olevan laajentunut ja siellä oli vaalea möykky “luultavasti sappikivi”.Ylävatsan ultraa suositteli. Kysymykset:Kannattaako raskausaikana hakeutua ultraan?Tehdäänkö raskausaikana mitään sappikivelle?Gynekologi oli hiukan epävarma löydöksestä joten pitäisikö heti varmistaa, ettei möykky ole sittenkin esim.kasvain? Terv. tiedosta kiitollinen.

Kivun provosoituminen ruuasta, varsinkin rasvaisesta viittaa sappiperäiseen syyhyn. Yksi iso sappikivi harvoin tukkii sappitieheyttä, mutta jos lisäksi on pieniä konkrementteja, voivat ne aiheuttaa sappikipukohtauksen. Suosittelen ylävatsan ultraäänitutkimusta diagnoosin varmistamiseksi. Se on vaaraton sekä äidille että sikiölle. Jos sappikiviä todetaan, on luultavaa, että mahdollinen poistotoimenpide siirretään synnytyksen jälkeiseen aikaan ja annetaan dieettiohjeet siihen saakka.