Kysymys:
Kyseessä on alle 60-vuotias nainen, jolta on leikattu kaksi vuotta sitten ohutsuolen syöpä, sädehoitoa tai solumyrkkyjä ei annettu. Syys-kesästä lähtien ollut voimakasta turvotusta, diagnosoitu sydämen vajaatoiminta, lääkityksenä Furesis. Paksusuolen tähystys, vatsan alueen ultraääni ja irtosolunäyte negatiivisia. Kuluneen kahden vuoden aikana hemoglobiini ollut alle 120, välillä romahtanut alle sadan; ennen sairastumista oli erinomainen. Leikkaushaava ei ole edelleenkään täysin umpeutunut toistuvien haavatulehdusten takia. Ko. henkilöllä on aikuisiän diabetes. Vatsaonteloon kertyy edelleen rasvaista nestettä, joka lääkärin mukaan ei imeydy imusuonistoon. Mistä nesteen kertyminen voi johtua? Jos kyseessä on syöpä, miksi se ei näy tutkimuksissa? Onko säde- tai solunsalpaajahoito vielä mahdollinen?
Liitän kysymykseeni CSA:n tietokannasta löytämäni viitteen askiteksen hoidosta ja toivon, että kerrot, mistä siinä on kyse ja onko tätä hoitoa kokeiltu myös muualla / Suomessa?
Kiitos!
TI: Title [Treatment of cancer ascites by combined intraperitoneal administration of low-dose CDDP and reinfusion of ultra-filtrated and concentrated ascitic fluid in patients] AU: Author Takahashi Y; Imai H; Ikawa A; Yasuda K; Kawai M; Yamamori T; Furuichi N; Misawa K; Ohashi H AF: Author Affiliation Dept. of Surgery, Gifu Prefectural Hospital. SO: Source Gan To Kagaku Ryoho (JAPAN), 1999 Oct, 26(12):1820-4 IS: ISSN 0385-0684 AB: Abstract Ascites due to carcinomatous dissemination is a severe problem for end-stage cancer patients. We attempted treating patients on an outpatient basis with the administration of low-dose CDDP-i.p. and reinfusion of ultrafiltrated and concentrated ascites. From 1995, we performed this therapy on 16 patients with concentrated ascites 6-8 fold and reinfusion, combined with low-dose CDDP-i.p. and drip infusion of 5-FU intravenously. The ascitic fluid was significantly decreased after treatment in 8 patients, and 2 patients had lasting low concentrations of CA 125. CA 125 decreased in 83.3% of patients, who tended to have extended survival times after remarkable ascites pooling and treatment with low-dose CDDP-i.p. and reinfusion therapy. This treatment is a useful cant method for decreasing ascites and improving QOL. LA: Language Japanese PY: Publication Year 1999 PD: Publication Date 19991000 PT: Publication Type JOURNAL ARTICLE DE: Descriptors Adult:; Aged:; Antineoplastic Agents: Administration and dosage; Ascitic Fluid: Drug therapy; Ascitic Fluid: Etiology; Cisplatin: Administration and dosage; Colonic Neoplasms: Complications; English Abstract:; Female:; Human:; Infusions, Intravenous:; Infusions, Parenteral:; Male:; Middle Age:; Stomach Neoplasms: Complications; Ultrafiltration: RN: CAS Registry Number 0 (Antineoplastic Agents); 15663-27-1 (Cisplatin) EM: Entry Month 200002 SF: Subfile MEDLINE
Vastaus:
Kysymyksestäsi päättelen, että syövän ei ole lääkärin tutkimuksissa todettu levinneen leikkausalueen ympärille tai uusineen. Vatsaontelon nesteen (?) irtosolunäyte oli siis negatiivinen. Näin ollen nesteilyn syylle voidaan hakea muitakin syitä kuin pahanlaatuisen solumassan leviäminen vatsaonteloon. Nesteen laadusta (albumiinipitoisuus verrattuna seerumin albumiinitasoon, irtosolut, rasva ja väri, kuvantamistutkimukset) voidaan tehdä päätelmiä siitä, mistä vatsaontelon neste on peräisin. Tässä rsitetyn potilaan tapauksessa nesteenkeretymän taustalla voi olla esimerkiksi oikeanpuoleiseen sydämen vajaatoimintaan, jossa neste kertyy tyypillisesti alaraajaturvotuksiin tai vatsaonteloon ns asciteksena. Tällöin hoitotoimenpiteet kohdistetaan sydämen vajaatoimintaan. Imusuoniston tukokset tai imunesteviemärin vauriot voivat tietysti johtaa imunestepitoisen maitomaisen vatsaontelonesteen kertymiseen. Myöskin maksan vajaatoimintaan tai maksakirroossiin liittyy nesteen kertymistä vatsa-onteloon. Jos kyseisellä potilaalla suolistosyöpä on levinnyt esimerkiksi maksaan pesäkkeiksi tai jos vatsaontelossa olisi syöpäsolukylvö, kyseessä olisi laajalle levinnyt syöpä, ja häntä hoitavat lääkärit kokonaistilanne arvioiden antaisivat parhaita tietoja vielä käytössä olevista hoitomuodoista. Jos ascitesnestettä kertyy pingotukseen asti (kuten vaikeassa maksan vajaatoiminnassa), silloin ascitesta voidaan poistaa oireiden helpottamiseksi, mutta se kertyy helposti uudelleen. Nesteenpoistolääkkeet auttavat jossakin määrin. En tunne paremmin tässä esittämääsi hoitoa (se kuuluu syöpäsairauksia hoitavien lääkäreiden erikoisalaan. Tämän japanilaisen hoitotutkimuksen tulokset pohjautuvat huomattavan pieneen potilasaineistoon. Siinä on annettu platinajohdos-solunsalpaajaa vatsaonteloon samalla kun ascitesnesteestä on poistettu vesi ja tiivistetty ascitesaines on palautettu vatsaonteloon. Teoreettisesti tiivistetyn asciteksen palautus on hyvä hoito, sillä se ei stimuloi asciteksen syntymistä lisää, mutta toimenpiteeseen liittyy infektioriskit ja se vaatii erikoislaitteiston, enkä tiedä Suomessa käytetyn rutiininomaisesti tällaista hoitotapaa. Kyseinen hoito ei paranna syöpää, mutta se voi siis vähentää asciteksen muodostusta vastaontelokarsinoosipotilailla ja siten helpottaa pitkälle edennyttä syöpää sairastavan potilaan vointia.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.