Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 18323

Radiologian erikoislääkäri, LT

Raija Mikkonen
Julkaistu 14.1.2005

Kysymys:

Vuosi sitten sairastin lähes kolme kk flunssaa, jonka jälkeen kurkku kielen päässä oli kipeä sekä tuntui myös korvan alle imusolmukkeisiin. Nielemisvaikeuksia jonkin verran ja kurkku kielen takaa aristaa ajoittain. Korvaan säteilee jonkin verran. Painellessani imusolmukkeita kipukohta. Kävin kurkku-ja korva lääkärillä ja tämän jälkeen tehtiin ultraääni viime kesänä. Pieni kysta, muttei muuta poikkeavaa. Mihin menen seuraavasi jotta syövän mahdollisuus – onko moista kita/imusolmuke syöpää edes olemassa-voitaisiin sulkea pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi.

Kaulan alue on anatomisesti monimutkainen eri kudos- ja rauhastyyppejä käsittävä osa elimistöämme. Kaulan alue on tutkimuksellisesti haastava. Ultraäänitutkimuksessa nähdään hyvin kaulan pinta-alueen imusolmukkeet, suonet, sylkirauhaset ja kilpirauhanen. Kaulan syvät rakenteet esim. nenä- ja suunielu jäävät kuitenkin näkymättä. Ultraäänitutkimuksen rajallisuus johtuu siitä, että kaulalla olevat hengitystiemme estävät ultraäänessä näkyvyyttä.

Kaulan alueen muutosten radiologisena tutkimuksena on magneettikuvaus vahvakentälaitteella menetelmistä parhain. Magneettikuvauksessa hengitystiet eivät tuota ongelmaa. Koska magneettikuvaus on leikekuvausta, voidaan kaulan ja nielun rakenteet tutkia ohuin leikkein useassa eri suunnassa. Kaulan magneettikuvauksessa käytetään useita eri tyyppisiä kuvasarjoja ja lisäksi käytetään kyynärvarren laskimoon laitettavaa varjoainetta. Tämä mahdollistaa pientenkin poikkeavuuksien toteamisen.

Magneettikuvauksia tehdään kunnallisissa sairaaloissa korvatautien poliklinikan ohjaamana ja yksityisissä magneettikuvauslaitoksissa erikoislääkärin lähetteellä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.