Terve.fi

Nivel irti

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka
Julkaistu: 2.10.2007

Kysymys:

Oikeasta olkapäästäni repesi kolme viikkoa sitten kokonaan irti nivel (muistaakseni nimeltään ac). Nyt se “törröttää” takaolkapäässä ja luonnolliseti tuntuu epämielyttävältä. Myös kaikki nostaminen tuntuu kivuliaalta. Minun annettiin välittömästi ymmärtää ettei tämän tyyppisille vammoille tarvitse tehdä mitään. Pelkkä lepo riittää. Onko tosiaan näin? Voiko olkapään toimintakyky palautua täysin normaaliksi ilman erityisiä toimenpiteitä? Olen työpaikkalääkärin ansiosta nyt kuitenkin jonossa ortopedille.

Näytä vastaus

Vastaus:

terve. ac-nivelen luksaatiot voidaan todellakin hoitaa ilman leikkausta, jos vamma ei ole erityisen paha. Ortopedi voi arvioida vaatiiko vamma leikkauksen käsipelillä, eli tunnustelemalla niveltä. toimintakyky ei välttämättä palaudu normaaliksi leikkaamaalla, mutta ei myöskään ei-leikkamalla. suosittelisin että hakeutuisit ortopedin vastaanotolle 1-2vk vammasta, jotta voidaan määritellä täytöökö olkapääsi leikata.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.