Terve.fi

Kynnen vaurio

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 23.9.2013

Kysymys:

Peukalonkynteni on ollut parin vuoden ajan selvästi muita kellertävämpi. Normaalisti kynsi kiinnittyy sormen ihoon, mutta tämä kynsi on osaksi irronnut alustastaan. Teetin kynnestä sieniviljelyn, mutta kynsisientä ei todettu. En ole mielestäni lyönyt peukaloa mihinkään. Olen odottanut, että kynsi parantuisi ja uusi, kasvava kynsi tarttuisi taas alustaansa kiinni, mutta näin ei ole tapahtunut. Miten voisin saada kynnen kuntoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sieniviljely ei ole sataprosenttisen varma, joten se kannattaisi uusia. Jos uusikin tulos on negatiivinen, sieni on poissuljettu. Kynsisieni on yleensä kyllä kellertävä mutta usein myös paksuuntunut. Kynsi voidaan myös poistaa ja toivoa, että se kasvaisi normaalina takaisin. Lopputulos ei kuitenkaan ole täysin varma. Näytä kynttäsi ihotautilääkärille.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.