Terve.fi

kummallinen "siemensyöksy" voiko johtua sairaudesta?

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä
Julkaistu 12.3.2015

Kysymys:

Hei! Miehelläni on muutamien viimeisimpien yhdyntöjen yhteydessä käynyt todella kummallinen ilmiö. Sellainen että mies on todella kiihottunut ja laukeamaisillaan, mutta "normaalin" siemensyöksyn sijaan mieheltäni on roiskunut suurehkoja määriä melkein kirkasta, hieman sameaa nestettä. Mieheni kuvaili tuntemuksia kuin pieniä orgasmeja mutta kunnollista laukeamista ei tule eli normaalia siemensyöksyä tai "tyydyttävää" orgasmia ei tule. Ilmiö on lähes samantyylinen kuin minun ejakulointi orgasmin yhteydessä sillä nestettä tulee paljon! Miestä asia ahdistaa ja pelottaa sillä ennen hän on lauennut normaalisti ja siemenneste on ollut normaalia paksuhkoa ja valkeaa. Nyt hän ei saa oikeaa orgasmia vaan penis roiskii niin kauan että touhut täytyy lopettaa peniksen kipeytymisen vuoksi. Mieheni joutui syömään rauhoittavia ja kipulääkkeitä, ne vaikeuttavat siemensyöksyn saamista mutta hän on kuitenkin aiemmin saanut orgasmin joko yhdynnässä tai käsin. Tietoa asiasta ei oikein löydy ja asia huolestuttaa. Neste on kuin "touhutipat" ja maistuu laimealta spermalta mutta touhutipoiksi maarä on liian suuri. Osaatko sanoa mistä on kyse ja olisiko syytä lähteä lääkärin tutkittavaksi??? Asia todella vaivaa miestäni ja hän pelkää ettei kykene enää saamaan normaalia siemensyöksyä..

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Miesten orgasmi- ja siemensyöksyhäiriöiden tutkiminen ja diagnostiikka on hankalaa. Ne vaativat yleensä vastaanottokäyntiä, jolloin ongelmaa on helpompi hahmottaa ja ymmärtää mikä liittyy mihinkin. Tärkeä on tietää käytössä oleva lääkitys, voiko sillä olla vaikutusta oireeseen. Lisäksi eturauhanen tulee tutkia, yleensä tehdään myös eturauhasen ultraäänitutkimus peräsuolen kautta, jossa voidaan arvioida siemennesterakkuloiden tilaa ja arvioida voiko esimerkiksi olla tukos siemennestetiehyissä eturauhasen alueella. Lisäksi on arvoitava, voiko kyseessä olla osittain ns. taakse eli virtsarakkoon päin suuntautuva siemensyöksy. Tämä selviää virtsanäytteellä, jolloin virtsassa on siittiöitä. Lisäksi on arvioitava, onko lantiopohjalihaksissa kireyttä, joka voisi vaikuttaa ongelmaan. Ainakin nämä asiat tulee selvittää vastaanotolla tarkan oirekuvan lisäksi. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.