Terve.fi

Korvatulehdusten hoito Infektioastmalapsella - antibiootit?

Korvatulehdusten hoito Infektioastmalapsella - antibiootit?

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei.
Kohta 5 -vuotiaalla pojallamme on takanaan reilusti yli 20 korvatulehdusta, jotka kaikki on lääkitty antibiooteilla (amoxin/ditrim publo/jne).
Tulehdukset alkoivat 1-2 ikävuoden iässä, lisäksi hänellä todettiin n. 2,5 vuotiaana kurkunpäätulehdus joka nyt myöhemmin on jatkunut Infektioastman diagnoosilla.
Infektioastma ilmenee flunssan/kovan nuhan yhteydessä hengitysvaikeuksina/yskänä, joita hoidetaan kotona Ventolinella ja kuureina Flixotidellä. Kolmesti hän on ollut päivystyksessä avaavassa höyryhengityksessä.

Korvatulehduksiin on aina määrätty ab-kuuri, vaikka varsinaista liimakorvaa hänellä ei ole ikinä diagnosoitu, vain korvien eriasteista punoitusta. Poika ei myöskään ikinä valita korvakipua.
Ilmeisesti juuri poliklinikan tarkistuksissa olleista puhtaista korvista johtuen aika putkituksiin järjestyi vasta 4,5 vuotiaana (putkitus edessäpäin.).

AB-kuurit olemme syöneet tarkasti, mutta meitä pelottavat näiden määrä sekä seuraukset pojalle. Pelkona on lisäksi korvatulehduksen pahentava/laukaiseva vaikutus infektioastmalle.

Kysymyksiä:
Onko jotain keinoja hoitaa korvatulehdusta muilla keinoilla kuin jatkuvilla ab-kuureilla? (Putkitus siis tiedossa & tulossa)
Onko korvatulehduksella yhteys infektioastmaan, ts. vaarannammeko/altistammeko lapsen astmakohtauksille jos yritämme selvitä korvatulehduksesta ilman antibioottien syömistä?

Kiitokset vastauksista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysymys! 70-80 % lasten välikorvatulehduksista paranee viikossa ilman mitään hoitoa, joten antibioottikuuri ei ole missään nimessä välttämätön. Antibiootteja käytetään, jotta välikorvatulehdus paranisi nopeammin ja varmemmin, mutta antibioottia käytettäessäkin tauti voi pitkittyä ja uusiutua. Varsinkin, jos oireet ovat lievät (ei korkeaa kuumetta, hallitsematonta kipua tms.), pelkällä kipulääkkeellä hoitaminenkin on hyvä ja perusteltu vaihtoehto. Välikorvatulehdukset tai muutkaan hengitystietulehdukset eivät vaikeuta tai pitkitä astmaa, eli välikorvatulehduksen hoitamatta jättämisellä ei ole suoraan vaikutusta astman pitkittymiseen tai pahenemiseen. Toisaalta flunssien aikana astmaatikot oireilevat enemmän kuin muut, eli flunssat kyllä pahentavat astman oireita ja astman tehokas hoito vähentä flunssaoireita (vaikka flunssia olisikin entiseen tahtiin). Tärykalvotputket vähentävät välikorvatulehduksia n. 1/3, eli ne auttavat vaikkeivat ihmeapu olekaan. Tärykalvoputkien tärkein tavoite on estää kuuloa ohimenevästi huonontavan nesteen kertyminen välikorvaan, millä on suurin merkitys pienillä, puhumaan opettelevilla lapsilla.

Julkaistu: 21.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.