Terve.fi

Korkea kolesteroli - 83408

sisätautiopin professori

Markus Juonala
Julkaistu 4.11.2015

Kysymys:

Olen pian 54 täyttävä nainen, jonka painoindeksi 21-22 välillä. En tupakoi, tai käytä alkoholia, hyötyliikuntaa tulee paljon työssä ja kotona, sokeriarvot olleet normaalit, ei sanottavan korkeita verenpainelukemia, usein kotioloissa liian alhaiset paineet. Suvussa molempien vanhempien puolella sydän- ja aivoinfarkteja, myös vanhemmat kuolleet sydäntauteihin.Kokonaiskolesteroli kuitenkin pompannut vaihdevuosien alettua 5.4-5.8 arvoista 7.4:een ja LDL 3-4:sta 5.3:een. Tämä ilmeisesti ihan pelkästään hormonien vaikutuksesta, ravinto ei ole muuttunut huonommaksi, eikä mikään muukaan. HDL oli viimeksi kuitenkin 1.6 ja triglyseridit 1.26. Mikä riski on sairastua valtimotauteihin?Tulehdusarvot olleet aina normaalit. Vanhemmillani oli kyllä myös tulehduksellisia lisätauteja. Toisella reuma ja 2-tyypin diabetes ja toinen sairastanut nuorena tuberkuloosin ja sydänoireet alkaneet jo nuorella iällä. Itselleni tehty n. 7 v sitten sepelvaltimoiden TT-kuvaus, joka normaali. Kolesterolikokonaisarvoni oli jo ennen murrosikää korkea 7, josta laski hormonitoiminnan käynnistyttyä ja raskausaikana oli joskus 8, jonka jälkeen laski 6.een.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suomalaisen FINRISKI-laskurin avulla arvioituna riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana on matala eli 3%. Tämä vastaa ikäisesi naisen keskimääräistä tasoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.