Terve.fi

Klamydiatestien luotettavuus

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 3.3.2014

Kysymys:

Miten luotettava on laboratoriossa otettava virtsatesti ensivirtsasta?

Minulta otettiin 2 klamydia-/tippuritestiä, ensimmäinen 10 vrk ja toinen 3 vkoa mahdollisen tartunnan jälkeen. Molemmat negatiivisia. Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin ajattelin ihan uteliaisuuttani tehdä kotitestin, joita mainostetaan 99 % luotettavina. Minulla on tällä hetkellä virtsatientulehdus ja siihen selexid-kuuri meneillään. Kotitesti perustuu kai entsyymien havaitsemiseen ja otetaan emättimestä (SelfCheck). Testitulos oli kauhukseni positiivinen, vaikka mitään mahdollisuutta uuteen tartuntaan edellisten testien jälkeen tai niiden välillä ei takuulla ole!

Kumpi siis on mahdollista: labratestit vääriä negatiivisia vai kotitesti väärä positiivinen?

Nettikeskusteluista näyttäisi, että kotitesti antaa helposti väärän positiivisen, mutta labratesteistäkin sanotaan, että ne ovat erittäin luotettavia jo viikon kuluttua tartunnasta. Voisiko siis 2 labratestiä olleet väärässä – jopa se 3 viikonjälkeen otettu vai onko kotitesti väärässä?

Jos menen uuteen labratestiin tämän takia, voiko virtsatie-infektio ja/tai antibioottikuuri vääristää tulosta? Jos niin kuinka pian näiden jälkeen on turvallista mennä testiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä, kyllä luotettavien laboratorioiden testit ovat luotettavampia kuin kotitestit! Mutta kun nyt olet kuitenkin tehnyt kotitestin, ja se näyttää positiivista, ei auta muu kuin varmistaa vielä näyte uudelleen. Virtsatietulehdus ei estä Klamydian löytymistä, mutta millähän antibiooteilla tulehdus on hoidettu? Jos sinulla ei ole mitään oireita (kirvelyä, tihentynyttä virtsantarvetta, tai ylimääräistä epämääräistä emätinvuotoa) voit odottaa viikon ja mennä laboratorioon klamydiatestiin uudelleen. Jos sinulla on jotain em oireita, mene testiin pikimmiten.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.