Terve.fi

Klamydian hoidosta

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 12.6.2017

Kysymys:

Olin suojatussa sukupuoliyhteydessä viime lauantaina. Aktin aikana kondomi oli hajonnut jossakin kohtaa. Aktin jälkeen kumppani kertoi, että hänellä oli todettu klamydia jota on aloitettu hoittaa edellisenä maanantaina…täten tuo väli hoidon ja aktin välillä oli 5 päivää. Onnistuin saamaan heti lauantaina (samana päivänä) yksityiseltä lääkäriltä kuurin (ilman diagnoosia). Kuuri oli 1000mg azithromyciniä + 250mg seuraavana päivänä + 250mg sitä seuraavana päivänä. Heräsi huoli, että aloitinko kuurin liian aikaisin ? Lääkäri sanoi kyllä, että aloita heti lääkitys. Mutta itselle heräsi pelko, että kerkiääkö tauti ns.aktivoitumaan jos edes infektiota on minulle tullut ? Eli onko kuurini tehokas tässä vaiheessa ? Kuinka huolissaan minun pitää olla tässä tilanteessa…jos todennäköisyyksistä puhutaan ? Tottakai menen kontrolliin kun aika koittaa, mutta on raastavaa odottaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet saanut asiallisen ennaltaehkäisevän hoidon, eli näkisin, että voit olla sangen huoletta, mutta toki käyt sovitussa kontrollissa! Todennäköisimmin partnerin klamydia oli jo hoidettu tuolloin, eli tarttumisvaara olisi lähes olematon, edellyttäen, että hän oli käyttänyt hoidon. On aina parempi ennaltaehkäistä mahdollinen tauti, kuin alkaa odottaa mahdollisia oireita.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.