Terve.fi

Klamydia tartunta

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen
30.4.2017

Kysymys:

Hei! Olen 31 vuotias mies. Kävin sukupuolitautitesteissä ja niissä minulta löytyi klamydia. Tiedän että sain sen eräältä tuntemattomalta naiselta. Tästä vuorokauden sisällä harrastin seksiä tutun naisen kanssa. Joten kysymykseni onkin että olenko nyt tartuttanut taudin tälle tutulle naiselle? Onko todennäköistä että tauti tarttuu vaikka itse on tartunnan saanut vuorokauden sisällä? Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

Vastaus:

Hei! Klamydia on nuorten aikuisten keskuudessa yleisimpiä sukupuolitauteja. Sillä ei varsinaisesti ole itämisaikaa, mutta oireet ilmenevät yleensä vasta 1-3 viikon kuluessa tartunnasta. Klamydia voi tarttua edelleen, vaikka mahdollisesta tartunnasta olisi lyhytkin aika. Kuinka suuri mahdollisuus on, että viimeisin seksikumppanisi olisi saanu tartunnan sinulta, on vaikea sanoa. Klamydia kuitenkin tarttuu herkästi ja aina, jos testeissä ilmenee mikä tahansa sukupuolitauti, on järkevää tiedottaa tästä viimeisimpiä seksikumppaneita. Klamydia on helposti hoidettavissa antibiooteilla ja mitä nopeammin se hoidetaan sitä vähemmän se aiheuttaa vaurioita naisen lisääntymiselimistöön. Ota asia siis puheeksi viimeisimmän seksikumppanisi kanssa mahdollisimman nopeasti, vaikka se tuntuisikin kiusalliselta. Uusien seksikumppanien kanssa on aina käytettävä kondomia, vaikka käytössä olisi myös hormonaalinen ehkäisy.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.