Terve.fi

kannattaako vielä lahja-alkiohoito?

kannattaako vielä lahja-alkiohoito?

Kari Ratsula

Lääketieteen ja kirurgian tohtori

Kari Ratsula

Kysymys:

Hei! Olen 39-vuotias nainen. Lapsettomuuden taustalla on vaikea endometrioosi (laparoskopiat v. 06 ja v. 10, toinen munasarja poistettu, havaittu runsaasti kiinnikkeitä). Kävimme läpi tuloksettomat lapsettomuushoidot ollessani alle 35-vuotias, minkä jälkeen tulimme vanhemmiksi adoptioprosessin kautta. Palasin kuitenkin lapsettomuushoito-aiheen äärelle nyt, koska yksi asia on jäänyt askarruttamaan. Miehen spermatulokset huononivat tasaisesti hoitojen kuluessa. Voisiko olla näin, että lapsettomuus johtuisi myös siittiöiden laadusta, minkä vuoksi kannattaisi vielä kokeilla lahja-alkiohoitoa? Miehellä on todettu teratozoospermia levis. Sperma-analyysi 8/2010: siittiöiden liikkuvuus ennen pesua: a) nopeasti suoraan etenevät 0%, b) hitaasti etenevät, kaartelevat 29%, c) paikallaan liikkuvat 66%, d) liikkumattomat 5%.

Tässä lyhyt kuvaus lapsettomuushoidoista:
1. ICSI: saatu 7 munasolua, joista 3 hedelmöittyy. Kaksi alkioista on monitumaisia, yksi siirretään, yhtään ei pakasteta.
2. ICSI: saatu 6 munasolua, joista kaksi hedelmöittyy, yksi siirretään, yhtään ei pakasteta.
3. ICSI: saatu 4 munasolua, 3 hedelmöittyy, 2 siirretään, yhtään ei pakasteta.
4. ICSI: saatu 7 munasolua, joista 4 kypsiä, 1 siirretään, yhtään ei pakasteta.
1. lahjamunasoluhoito: saatujen munasolujen lukumäärä ei ole tiedossa, mutta 8 hedelmöittyi, 7 jakautui, siirretty 2, pakastettu 2
2. lahjamunasoluhoito: saatujen munasolujen lukumäärä ei ole tiedossa, mutta 12 hedelmöittyi, 12 jakautui, siirretty 1, pakastettu 2
Tämän viimeisimmän lahjamunasoluhoidon yhteydessä lääkäri ja biologi olivat sillä kannalla, että myös siittiöissä on todennäköisesti vikaa, koska alkioissa kävi näin kova kato jakautumisen jälkeen. Kysynkin, että viittaako tilanne siihen, että vielä kannattaa kokeilla lahja-alkiohoitoa? Vai vaikuttaako tilanne siltä, että hoitohistoria huomioiden siittiöissä ei ole sellaista vikaa, mikä selittäisi lapsettomuuden, vaan todennäköisin syy kuitenkin on minussa itsessäni, jolloin lahja-alkiohoidon alkamiseen ei kannata ryhtyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaikissa hoidoissa on päästy alkionsiirtoon, mikä on hyvä asia. Varmasti siittiöillä on myös vaikutusta epäonnistumiseen. Kuitenkin viimeisimmässä lahjamunasoluhoidossa oli hyvä hedelmöittyminen. Kirjoittamasi perusteella en tiedä, mitä kaikkia tutkimuksia teidän molempien kohdalla on tähän mennessä tehty. Ehkä tarvittaisiin vielä lisätutkimuksia. Jos haluatte uutta hoitoa näiden tutkimusten jälkeen, se voisi olla joko lahjoitetut munasolut tai alkiot. Alkioita on vaikeampi saada. Silloin voisi tulla kysymykseen sekä lahjoitetut munasolut että siittiöt.

Julkaistu: 22.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.