Terve.fi

IGG ja IGM klamydia verikoe

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 9.1.2013

Kysymys:

Hei Minulla oli voimakas bakteeritulehdus emättimessä ulkomailla ja pyysin lääkäriltä klamydia testin. IGG oli positiivinen ja IGM negatiivinen. Lääkärin mukaan se tarkoitti sitä että minulla joskus on ollut klamydia mutta tällä hetkellä ei. Suomessa menin sukupuolitautien poliklinikalle, siellä ei verikokeeseen otettu kantaa mutta kaikki testit olivat negatiivisia. Kävin vielä gynekologilla joka sanoi että minun ei tarvitse olla huolissani vasta-aine näytteestä että se ei ole spesifi. Pyysin kuitenkin vielä uutta testiä, se oli virtsakoe, klamydia ja tippuri, ja molemmat negatiivisia. Jäin kuitenkin huolehtimaan sitä verikoetta. Sen jälkeen minulta on otettu papa, se oli normaali. Voinko luottaa siihen ettei minulla ole klamydiaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, kun ihminen saa jonkun pöpön aiheuttaman tulehduksen, vasta-ainejärjestelmämme aktivoituu ja pyrkii eroon tulehduksen aiheuttajasta. Vasta-aineita on erilaisia. IgM on akuutin, eli paraikaa olevan tulehduksen merkki, ja IgM-vasta-aineet katoavat tulehduksen parannuttua. IgG-vasta-aineet ovat kuin arpi, eli ne pysyvät, ja kertovat siitä, että henkilö on joskus aiemmin sairastanut kyseisen taudin. Eli näiden vasta-aineiden perusteella sinulla ei ole akuuttia klamydiatulehdusta. Olet lisäksi käynyt vielä uusissa testeissä, joidenka mukaan sinulla ei ole klamydiaa nyt. Papanäyte ei oikeastaan kerro klamydiasta mitään tarkkaa, toki jos siinä näkyisi paljon valkosoluja, voitaisiin täsmentää diagnoosia ottamalla klamydiatesti. Papa kertoo mm. papilloomaviruksen aiheuttamista solumuutoksisa (HPV). Näiden tietojen perusteella voit hyvin luottaa siihen, että sinulla ei ole klamydiaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.