Terve.fi

Hyödyttääkö verensokeriseuranta?

LT, Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

Hilkka Ijäs
Julkaistu 9.9.2014

Kysymys:

Olen 26-vuotias ensimmäistä lasta odottava nainen, raskausviikkoja on 30. Minulle tehtiin sokerirasituskoe raskausviikolla 24, jossa 1 tunnin arvo oli 10.0 eli raja-arvo. Seurasin verensokereitani aluksi ohjeitten mukaan, mutta lopetin seurannan koska kaikki arvot olivat normaaleja. Terveydenhoitajani on kuitenkin sitä mieltä, että minun täytyy jatkaa sokeriseurantaa. Mitä haittaa siitä voisi olla, jos en enää seuraa verensokereitani?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lievänkin raskausdiabeteksen hoito kannattaa, koska siten voit ehkäistä sekä sikiölle että itsellesi koituvien komplikaatioiden ilmaantumista. Sinun raskausdiabeteksesi vaikuttaa tähän mennessä lievältä, mutta sinulla on kuitenkin vielä jopa 10-12 viikkoa raskautta jäljellä ja verensokeritasapainosi voi vielä huonontua loppuraskautta kohden, kun istukan erittämät hormonit ja lisääntyvä kehon rasvamäärä muuttavat sokeriaineenvaihduntaasi. Kannustaisin sinua noudattamaan sinulle annettuja ruokavalio-ohjeita ja verensokeriseurantoja, ohjeet ovat sinun ja lapsesi parhaaksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.