Terve.fi

Huoli sekundäärisestä lapsettomuudesta

Lääketieteen lisensiaatti

Merja Tuomi-Nikula
Julkaistu 27.2.2018

Kysymys:

Hei! Synnytyksestäni tulee pian kuluneeksi puoli vuotta ja vauva on täysimetyksellä. Toiveissa olisi toinen lapsi, mutta kuukautiset eivät ole vielä alkaneet, mikä tässä vaiheessa onkin varsin tavanomaista.

Huoleni onkin se, että jouduin heti synnytyksen jälkeen kaavintaan ja pelkään, että siitä on aiheutunut jonkinlaista haittaa, enkä pystyisi raskautua enää esim. ashermanin syndrooman vuoksi.

Miten tavanomaista on, että kaavinta synnytyksen jälkeen aiheuttaa ongelmia uudessa raskautumisessa? Olen käynyt synnytyksen jälkeen kerran gynekologilla muissa asioissa, ja kohdun limakalvo on ollut niin ohut, ettei sitä ole voinut edes mitata. Onko tämä normaalia, vaikka synnytyksestä on jo kulunut useita kuukausia vai voiko se imettämisestä tai siitä kaavinnasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä Kysyjä,

Ensinnäkin onneksi olkoon vauvasta. kuukautiset ovat usein poissa niin kauan kun ollaan täysimetyksellä ja selittänee ohuen limakalvon uä-kontrolleissa. Yleensä yksi kaavinta ei vielä ashermannin syndroomaa tee, ja synnytyksen jälkeen kaikki haavat, että kaavinnan aiheuttama mahdollinen kudosvaurio paranee yleensä hyvin, kudoksilla on siis hyvä potentiaali parantua.

Sinulla ei myöskään ilmeisesti ollut mitään kohtutulehdustaa synnytyksen jälkeen, joka olisi voinut vaikeuttaa paranemisprosessia. Joten antamiesi tietojen perusteella en vielä olisi huolissani tilanteestasi. Sitten kun imetys on selkeästi vähentynyt tai loppunut ja kierron pitäisi käynnistyä niin käy vielä tarkistamassa uä-tutkimusella tilanne.

Nyt suositan että nautit tästä ihanasta elämänvaiheesta.

Hyvää kevättä,

Merja Tuomi-Nikula

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.