Sairaudet

hämähäkkiluomi

14.10.2014 Terve.fi
Kysymys

Hei, 5-vuotiaalle tyttärelleni ilmestyi hämähäkkiluomi nenänpäähän puolisen vuotta sitten eikä siihen ole sen jälkeen tullut muutosta. Olen kuullut, että luomen  voisi esim. verisuonen jäädyttämällä saada poistettua. Poistetaanko hämähäkkiluomia julkisen terveydenhoidon piirissä vai katsotaanko se vain kosmeettiseksi haitaksi, jota varten pitäisi hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle. Poistetaanko hämähäkkiluomia edes 5-vuotiailta?

Vastaus
Vastaaja Jarmo Salo
LT, lastentautien erikoislääkäri

Hämähäkkiluomi on vaaraton ihomuutos, jota esiintyy lapsillakin. Tavallisimmin se sijaitsee kasvoilla, ja sen ainoa merkitys on esteettinen. Hämähäkkiluomilla on suuri taipumus hävitä ilman hoitoakin, ja tämä spontaani katoaminen voi tapahtua vuosienkin kuluttua muutoksen ilmaantumisesta. Tarvittaessa hämähäkkiluomi voidaan hoitaa esim. jäädyttämällä. Hoidossa tukitaan tavalla tai toisella keskussuoni, jolloin pinnallinen muutos häviää.

Yleensä lasten hämähäkkiluomia ei siis kannata hoitaa, mutta tarvittaessa sitä kannattaa näyttää omalle lääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi