Terve.fi

hämähäkkiluomi

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 13.10.2014

Kysymys:

Hei, 5-vuotiaalle tyttärelleni ilmestyi hämähäkkiluomi nenänpäähän puolisen vuotta sitten eikä siihen ole sen jälkeen tullut muutosta. Olen kuullut, että luomen  voisi esim. verisuonen jäädyttämällä saada poistettua. Poistetaanko hämähäkkiluomia julkisen terveydenhoidon piirissä vai katsotaanko se vain kosmeettiseksi haitaksi, jota varten pitäisi hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle. Poistetaanko hämähäkkiluomia edes 5-vuotiailta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hämähäkkiluomi on vaaraton ihomuutos, jota esiintyy lapsillakin. Tavallisimmin se sijaitsee kasvoilla, ja sen ainoa merkitys on esteettinen. Hämähäkkiluomilla on suuri taipumus hävitä ilman hoitoakin, ja tämä spontaani katoaminen voi tapahtua vuosienkin kuluttua muutoksen ilmaantumisesta. Tarvittaessa hämähäkkiluomi voidaan hoitaa esim. jäädyttämällä. Hoidossa tukitaan tavalla tai toisella keskussuoni, jolloin pinnallinen muutos häviää.

Yleensä lasten hämähäkkiluomia ei siis kannata hoitaa, mutta tarvittaessa sitä kannattaa näyttää omalle lääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.