Terve.fi

Geeniperimä

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Annika Tulenheimo-Silfvast
Julkaistu 9.3.2018

Kysymys:

Hei! Haluaisin tässä ihan vain sellaista kysäistä että jos oma puoliso olisi vaikkapa autistinen ja itse en ole, enkä myöskään esim. polta enkä juo. Niin olisiko se mahdollista, että meidän yhteinen lapsi olisi myös autistinen. Niinkun periytyykö autismi suoraan vanhemmalta, niin että lapsi/joku lapsista olisi todennäköisesti kehitysvammainen, vai vaikuttaako se lapseen millään tavalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Geenitutkimuksen perusteella autismin syntyyn tarvitaan useita harvinaisia geenimuutoksia, joista osa voi olla perinnöllisiä, osa on syntynyt siinä ihmisessä, jolla autismi on. Yhtään yksittäistä yleistä autismigeeniä ei ole löytynyt. Eli taudin syntyyn tarvitaan perittyjä ja uusia perimänmuutoksia sekä myös ulkoisia tekijöitä. Eli autismilla on selkeää perinnöllisyyttä. Identtisillä kaksosilla on suurempi riski, että molemmilla on autismi kuin ei identtisillä kaksosilla. Autistisen lapsen sisaruksella on kohonnut riski autismiin ja jos perheessä on kaksi autistista lasta, kolmannen riski on jo 25%. Eli alttius lapsen autismiin teidän perheessänne on, vaikka se ei suoraan vanhemmalta periydykään. Ystävällisin terveisin

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.